Delfzijl eist helderheid Wiebes over versterking

Burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl. Foto: Archief DvhN

De gemeente Delfzijl maakt pas op de plaats met de versterking. Ze gaat pas verder wanneer het Rijk garanties geeft over de beschikbare middelen en capaciteit.

Volgende week is er overleg met minister Eric Wiebes. Die moet dan helderheid bieden over de middelen en mogelijkheden, aldus burgemeester Gerard Beukema van Delfzijl. Er dreigt een groot gebrek aan schadeopenemers en bewonersbegeleiders.

Geen loopjongen

,,We zijn als lokale overheid niet de loopjongen van minister Wiebes. Behalve veiligheid zijn er meer dingen belangrijk’’, zegt Beukema.

Hij wil dat er ook aandacht komt voor gebiedsgerichte aanpak van dorpen en wijken in het aardbevingsgebied.

Duurzaamheid en leefbaarheid

De operatie gaat volgens hem ook over zaken zoals duurzaamheid en leefbaarheid. De NAM betaalt alleen de versterking.

Er zijn echter honderden miljoenen nodig voor de wensen van de aardbevingsgemeenten voor het verduurzamen van woningen en de aanpak van gebieden. Bijkomend probleem is ook dat de bouwkosten de afgelopen jaren met 20 procent zijn gestegen.

Nog geen bijeenkomsten voor bewoners

Beukema zegt dat hij er nu niets voor voelt het plan van de lokale stuurgroep voor de versterking van huizen in de gemeente met de politiek en de bevolking te bespreken.

Eerst moet duidelijk worden of er genoeg geld en capaciteit beschikbaar is. Anders volgen straks nieuwe teleurstellingen, vreest Beukema.

Loppersum

Delfzijl heeft met een schuin oog gekeken naar buurgemeente Loppersum, waar eind vorig jaar bijeenkomsten in alle dorpen werden gehouden over de versterkingsplannen. Op vragen van bewoners kwam echter geen antwoord, omdat er nog veel onzekerheid is.

Bijvoorbeeld over wanneer huizen worden versterkt en welke huizen wel en niet veilig zijn. Dat leidde tot boosheid en onbegrip.

Frustratie

,,Als ik nu een bijeenkomst voor de bewoners beleg, weet ik van te voren wat eruit komt. Er komen vragen die ik niet kan beantwoorden en dat is heel frustrerend. Daarom doen we een oproep aan minister Wiebes. Stel ons in de gelegenheid om onze plannen uit te voeren. Garandeer de benodigde capaciteit en financiering’’, aldus Beukema.

Eén op de vijf

In Delfzijl moet volgens de burgemeester één op de vijf huizen worden versterkt. Het gaat om meer dan 2500 panden.

Die zijn vooral te vinden in Delfzijl Noord, Tuikwerd en in de dorpen Meedhuizen en Wagenborgen.

Duizenden huizen

De gemeente heeft zelf nog een aantal adressen toegevoegd aan de lijst met huizen die moet worden geïnspecteerd. In totaal moeten er in het aardbevingsgebied mogelijk bijna 12.000 huizen worden versterkt. Daarvoor moeten er eerst nog duizenden huizen worden geïnspecteerd.

Delfzijl houdt vast aan de speciale aanpak in Krewerd, waar bewoners met architecten een plan hebben opgesteld.

Lang traject

Beukema zegt dat het vijf tot zes jaar kan duren voor de operatie in Delfzijl is voltooid. ,,Het is een heel lang traject met heel veel problemen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen