Delfzijl gaat huizen in wijk Noord opkopen

De gemeente Delfzijl gaat actief huizen opkopen in de wijk Delfzijl Noord om verpaupering en leegstand te voorkomen.

Delfzijl wil daarvoor een ‘transitiefonds’ instellen waaruit ‘in knellende situaties’ woningen kunnen worden gekocht van particuliere eigenaren die het onderhoud niet meer kunnen bekostigen of moeten verhuizen maar hun huis niet verkocht krijgen.

Versterkingsoperatie

Daarmee wil Delfzijl ook ‘meerwaarde’ geven aan de komende versterkingsoperatie in Delfzijl Noord. Honderden huizen moeten aardbevingsbestendig worden gemaakt. In de eerste helft van 2018 worden de eerste versterkingsplannen bekend, voor de Zandplatenbuurt waar alleen al duizend huizen zijn geïnspecteerd.

De gemeente wil die operatie aangrijpen om verouderde (gezins)woningen te vervangen door nieuwbouw die meer aansluit op de groeiende vraag naar een- en tweepersoonsappartementen, voor ouderen en starters.

‘Gebiedsvisie’ voor Noord

Het opkoopfonds is een van de plannen in de ‘gebiedsvisie’ voor Delfzijl Noord waar de gemeenteraad zich op 21 december over buigt. Die voorziet verder onder meer in de bouw van minimaal 70 koop- en huurhuizen in de Schrijversbuurt en Kwelderland.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.