Delfzijl gaat voor DelfSail in 2022

Delfzijl krijgt in 2022 zijn zevende DelfSail. Daarbij wil de havenstad voor het eerst in ruim dertig jaar ook weer gastheer zijn voor de internationale Tall Ships’ Race.

De stichting DelfSail heeft de knoop doorgehakt, zegt voorzitter Jan Koolhof. Er komt een zevende editie van het maritieme festival nu de stichting - met nog vier jaar te gaan - al zicht heeft op de helft van de benodigde 2 miljoen euro.

Jaartje extra voor zeilrace

Volgens het vaste vijfjaarsrooster zou DelfSail in 2021 weer worden gehouden. De stichting neemt echter een jaar extra omdat ze wil aanhaken bij de jaarlijkse Tall Ships’ Race van de Sail Training International.

Als wedstrijdhaven is Delfzijl verzekerd van de komst van tientallen klassieke ‘tall ships’ die meedoen aan de zeilrace om de Noordzee. Voor het laatst lukte het in 1991 om het deelnemersveld met ‘s werelds grootste zeilschepen binnen te halen. Voor alle andere edities moest de stichting die zelf contracteren.

Kandidaat-wedstrijdhaven maakt ‘bidbook’

Het stichtingsbestuur werkt de kandidatuur van Delfzijl nu uit in een ‘bidbook’. In het najaar wijst de STI de wedstrijdhavens voor 2022 aan op zijn jaarcongres in Londen. Voor de race van dit jaar is Harlingen een van de wedstrijdhavens.

Koolhof is optimistisch over de missie. Ook Den Helder zou de race in 2021 of ‘22 willen ontvangen. ,,Ik geef ons 90 procent kans’’, zegt de DelfSail-voorzitter. ,,We hebben natuurlijk al zes keer laten zien dat we in Delfzijl een groot feest kunnen neerzetten. En de schepen komen graag , want bij ons is het kleinschalig, compact en gezellig.’’

‘Stevig financieel fundament’

Cruciaal voor het besluit om op te stomen naar de zevende editie, is volgens Koolhof de enthousiaste bijval van zowel provincie als gemeente. ,,Zonder hen zouden we moeten stoppen. Nu ligt er een stevig fundament, met ook vaste partners als de Rabo, rederij Wagenborg en het Chemiepark.’’

DelfSail hechttte recent nog de laatste financiële eindjes van 2016 af. Er lag een forse rekening van de gemeente voor extra veiligheidsmaatregelen in Delfzijl en bij het ‘Pre Sail’-feest in de Eemshaven. De gemeente zou de helft betalen, maar neemt nu de volle 42 mille voor rekening. ,,Gezien de enorme PR-waarde voor Delfzijl is dat een te verantwoorden bijdrage’’, verklaart wethouder Jan Menninga.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.