Delfzijl kan alsnog los met sloop Vennenflat

De langverwachte sloop van de Vennenflat in Delfzijl begint eind november. In februari moet de klus geklaard zijn.

De sloop is deze week aanbesteed aan Scheffer Sloopwerken uit Wezep. Voor welk bedrag maakt opdrachtgever Acantus niet bekend. Scheffer was volgens projectleider Jack Hofman van de wooncorporatie de goedkoopste van vijf, vooral noordelijke slopers die voor de inschrijving waren uitgenodigd.

Asbestsanering

De sloop wordt vanaf eind september voorafgegaan door een grootscheepse asbestsanering. In de tien verdiepingen en 72 woonappartementen tellende Vennenflat is een grote hoeveelheid van dit kankerverwekkende materiaal aangetroffen.

In totaal moet 177 ton asbesthoudend materiaal worden verwijderd, onder meer kozijnen, ontluchtingskokers, radiatoren en het dak. De asbestvondst, dit voorjaar, heeft de sloop met enkele maanden vertraagd.

Vleermuizen

Het karwei kan nog verder worden opgehouden als de komende maand alsnog gierzwaluwen of vleermuizen worden aangetroffen in het gebouw. Die kans is volgens Hofman echter klein: tot dusver is bij herhaalde ‘veldbezoeken’ niet gebleken van de aanwezigheid van deze beschermde diersoorten.

Om de winkels in het omliggende gebied tijdens de sloop bereikbaar te houden hebben de gemeente Delfzijl en Acantus een verkeerscirculatieplan ontworpen. Met een ‘bypass’ over het huidige parkeerterrein blijft de toegankelijkheid volgens Hofman gegarandeerd.

Stadshart

De sloop is onderdeel van de grootschalige herinrichting van het stadshart van Delfzijl. Sinds de bouw in de jaren ‘60 staat de Vennenflat als een obstakel tussen het centrum en de haven. Delfzijl wil de verbinding tussen stad en zee versterken.

Het Vennenplein wordt na de sloop heringericht als woonservicezone, met winkels, woonappartementen en zorgvoorzieningen. De gemeente zoekt momenteel een projectontwikkelaar die dit miljoenenplan in elkaar kan puzzelen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.