Delfzijl moet in de herkansing met veestal van broers Toonen

Na jaren voorbereiding moet de gemeente Delfzijl in de herkansing met de uitbreidingsplannen van melkveehouderij Toonen in Meedhuizen.

Landbouwers Jan en Frank Toonen begonnen in 2010 een nieuwe melkveehouderij in Meedhuizen, bij het akkerbouwbedrijf dat ze drie jaar daarvoor overnamen.

Provincie keurt af

Inmiddels melken de van oorsprong Brabantse broers 330 koeien, maar volgens de gemeente Delfzijl voorzien de plannen op termijn in een stal voor nog eens 450 koeien. De gemeente vroeg daarvoor in september ontheffing aan, maar kreeg het lid op de neus bij de provincie.

Volgens de provincie voldoet het bouwplan niet aan de richtlijnen van het ‘Groninger Verdienmodel’. Dat dwingt boeren tot aanplant van exta boomsingels en andere landschappelijk maatregelen als ze meer dan 2 hectare van hun bedrijfskavel bebouwen.

Terug getikt

Dat leek een spaak in het wiel te steken. De provincie werd echter op haar beurt op de vingers getikt door de gemeente Delfzijl.

De Toonens kregen al voor de invoering van het Verdienmodel groen licht, erkent de provincie nu. Daarom valt hun bouwplan onder het zogeheten overgangsrecht. Wel moet Delfzijl nu alsnog het bestemmingsplan aanpassen. Hoeveel tijd daarmee gemoeid gaat, is nog onduidelijk.

Afwachten

Ondertussen wacht boer Frank Toonen af: ,,Vertraging is vervelend, maar bij de huidige melkprijzen heeft het ook voordelen om het aantal koeien nu even niet uit te breiden. Uiteindelijk zal het goed komen. Soms hebben dingen tijd nodig.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.