Delfzijl royaler voor Muzeeaquarium

De vernieuwing van het Muzeeaquarium gaat bijna anderhalf miljoen euro kosten. Dat is 630.000 euro meer dan aanvankelijk gedacht.

Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad daarom een extra krediet van honderdduizend euro bovenop de 830.000 euro die vorig jaar al zijn gereserveerd voor de verbouwing van het museumcomplex aan de Eems-zeedijk in de havenstad.

Het verhaal van Delfzijl

De gemeente verwacht het resterende geld voor de sloop, nieuwbouw en herinrichting bij elkaar te krijgen bij landelijke en regionale fondsen en subsidiepotten. Midden 2017 opent het vernieuwde Muzeeaquarium de deuren.

De meerkosten zitten vooral in verdergaande sloop, andere technische keuzes bij de nieuwbouw en verduurzaming van het complex. Het vernieuwde Muzeeaquarium vertelt straks met nieuwe interactieve technieken het verhaal van Delfzijl en zijn historische band met Eems en (Wadden)zee.

Museum blijft

,,Het moet een belevenis worden voor het hele gezin’’, stelt wethouder Hans Ronde. Hij rekent erop dat het bezoekersaantal - nu nog 20.000 per jaar - straks groeit. Voor de inrichting van het nieuwe museum wil de gemeente nog eens 100.000 euro extra vrijmaken uit de investeringspot voor het centrum.

Voorzitter Greet Doornbos is blij dat het Muzeeaquarium definitief op de plek kan blijven waar het al zestig jaar zetelt. In Delfzijl werd lang gevreesd dat het museum zou moeten wijken bij de komende versterking van de zeedijk.

‘Wij gaan er voor’

Vorig jaar vonden de gemeente en waterschap Noorderzijlvest een oplossing waarbij de vrijwel niet te slopen WO2-bunker in het hart van het museum, grotendeels wordt ingebed in het nieuwe dijkprofiel. Toen al sprak Doornbos de vrees uit dat het geserveerde budget te krap was.

Het nieuwe museumplan heeft volgens de voorzitter ook de twijfel en weerstand bij de 62 vrijwilligers weggenomen. Ook al moeten de deuren tijdelijk dicht. In september begint het sloopwerk, in december de dijkversterking. ,,Beter iets langer dicht en straks een mooi museum dan dat alles snel-snel moet’’, stelt Doornbos. ,,Wij gaan er voor.’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.