Het 'park' is nu vooral een kale grasvlakte. Milou van der Heide heeft andere plannen: van een pluktuin tot een dicht bosperceel.

Kale grasvlakte moet echt park worden, vinden Delfzijlsters (en de gemeente ook)

Het 'park' is nu vooral een kale grasvlakte. Milou van der Heide heeft andere plannen: van een pluktuin tot een dicht bosperceel. Foto: Jeroen Houtman

Milou van der Heide uit Delfzijl wil graag een echt park voor de deur, in plaats van het grasveld dat er nu ligt. Ze schreef, met hulp van andere partijen, een brief aan de gemeente Delfzijl. Die gaat kijken naar de mogelijkheden.

Het is nu eigenlijk niet echt een park te noemen, vindt Van der Heide . „ Het is een kale grasvlakte met een stel dunne boompjes die niet willen groeien. Een echt park heeft bomen, bankjes en gezelligheid.”

Winkelcentrum Kuilsburg

Ze heeft het over het grasveld achter Winkelcentrum De Wending, waar ze vanuit haar raam op uitkijkt. Het is de plek waar dik tien jaar geleden winkelcentrum Kuilsburg stond. Dat is inmiddels gesloopt en opgegaan in het nieuwere winkelcentrum De Wending, maar ‘het park’ dat daarvoor in de plaats is gekomen voldoet niet aan de verwachtingen van de buurt.

Van der Heide vindt dat daar iets aan moet gebeuren. Ze zocht contact met Jan Beekman van de Bomenstichting en Cor Kappen, de Delfzijlster die onder meer wil dat de Kustweg in de Havenstad weer groen wordt. Samen plaatsten ze een oproep op sociale media over het buurtpark-dat-geen-park-mag-heten: ze ontvingen tientallen gelijkgestemde reacties en stuurden een brief naar de gemeente. Die werd donderdagavond in de gemeenteraad besproken.

„Het balletje rolt”, zegt Van der Heide niet zonder trots. „Wethouder Jan Menninga wilde met ons om tafel en hij is enthousiast. De gemeente is nu plannen aan het maken. Het is wachten op de tekeningen.”

Versterkingsoperatie Delfzijl-Noord

Delfzijl-Noord gaat in het kader van de versterkingsoperatie flink op de schop. Honderden huizen worden gesloopt en herbouwd. Een logisch moment om in de planvorming ook rekening te houden met het verbeteren van het groen in de wijk, vindt wethouder Menninga. „Het is een prima plan. We gaan kijken hoe we dat kunnen realiseren.”

Het is niet zo dat de schep nog dit jaar de grond in gaat. De herontwikkeling van het park moet worden ingepast in de grotere herstructurering. Bovendien moet er nog flink wat gebeuren aan het gebied. Menninga: „Er is bijvoorbeeld sprake van een slechte bodem. Er zit nog puin in de grond.”

Van der Heide hoopt dat er een wandelpark voor terugkomt. Met een bosperceel, een hondenuitlaatzone, bloemperken, een goed grasveld en een pluktuin waar cliënten van de naastgelegen Voedselbank ook gebruik van kunnen maken. En de naam van het park? „Wij dachten aan Park Kuilsburg, als een soort herinnering aan het winkelcentrum dat hier ooit stond.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
menu