Demonstranten NVU en AFA zaterdag naar Ter Apel: wie zijn zij?

De AFA deelde in het verleden in Ter Apel rozen uit aan vluchtelingen. Foto: Archief DvhN

In Ter Apel zijn zaterdag twee manifestaties. De ene voor de komst van vluchtelingen naar Nederland, de ander faliekant tegen. Wie zijn deze demonstranten?

De extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) kondigt een maand geleden aan op 10 juni in Ter Apel, de asielhoofdstad van Nederland, te willen demonstreren. Ze stellen dat vluchtelingen niet welkom zijn en vinden dat de grenzen dicht moeten.

Er worden vijftig mensen verwacht. De gemeente werpt geen blokkade op. ,,We hebben in ons land het recht om te demonstreren’’, verklaart burgemeester Leontien Kompier.

loading  

De NVU onder leiding van Joop Glimmerveen

De NVU, in 1971 opgericht, spreekt zich meerdere keren uit tegen buitenlanders. Ook hangt de partij openlijk het neonazistische gedachtegoed aan. Onder aanvoering van Joop Glimmerveen wordt in de jaren zeventig meerdere keren tevergeefs geprobeerd zetels in gemeenteraden dan wel de Tweede Kamer te halen. De laatste jaren voert de NVU regelmatig actie tegen de komst van vluchtelingen.

Wat de partij boven alles wil, is dat de 'Germaans-christelijke cultuur' dominant is in Nederland. Ook staan de leden voor een onmiddellijke immigratiestop, onmiddellijke uitzetting van criminele, illegale, en werkloze vreemdelingen en stopzetting van de bouw van nieuwe synagogen, moskeeën en hindoetempels. Ook is de NVU tegen het huwelijk tussen homoseksuele mannen en lesbische vrouwen.

loading  

Tegengeluid van AFA

Voor drie andere organisaties, de AFA Noord, AFA Friesland en het Comité Groningen Tolerant is de komst van de NVU naar Ter Apel aanleiding om een tegengeluid te willen laten horen. Zij komen bijeen op een verderop gelegen plek, aan De Omloop in het winkelcentrum en verwachten zo’n honderd deelnemers. AFA staat voor Anti Fascistische Actie.

Dat netwerk van radicaal linkse groepen en personen is in 1992 vanuit de kraakbeweging opgericht, staat op Wikipedia. Op de eigen website stelt AFA dat de beweging is begonnen als antwoord op de groei die georganiseerd extreemrechts doormaakte. Doel is om het gedachtengoed aan de kaak te stellen.

In Ter Apel wil de groepering samen met Groningen Tolerant vooral hameren op dat vluchtelingen wel welkom zijn. De drie werken overigens voor het eerst samen.

menu