Demonstranten dumpen asbest bij stikstoffabriek Zuidbroek

Actievoerders hebben in het gebied rond de stikstoffabriek die tussen Meeden en Muntendam in aanbouw is, asbest verspreid. Het gebied is dinsdag door de gemeente Midden-Groningen afgezet.

Het gaat om het gebied ten noorden van Duurkenakker in Meeden tussen het A.G. Wildervanckkanaal en de spoorlijn naar het Railservice Centrum Veendam.

Actievoerders verspreidden asbest bij de toegangsweg naar de stikstoffabriek en plaatsten borden langs de weg. De burgemeester van Midden-Groningen, Adriaan Hoogendoorn, keurde de acties van de anonieme actievoerders sterk af.

'Wie wind zaait zal asbest oogsten'

De asbest ligt in een gebied van ongeveer 750 meter bij 50 meter. Ook zijn daar meerdere borden gevonden met onder andere de tekst 'Wie wind zaait zal asbest oogsten'. Het fietspad is ter plaatse met lint afgezet om te voorkomen dat fietsers met het gevaarlijke materiaal in contact komen. Verkeersregelaars leiden de zaken in goede banen.

Woensdag wordt onderzocht wat de exacte omvang van de vervuiling is. Het gedeelte dat direct aan de openbare weg ligt wordt mogelijk direct woensdag gesaneerd.

Burgemeester Adriaan Hoogendoorn: ,,Het is een recht van een ieder om te protesteren, maar zodra de gezondheid, de veiligheid of de eigendommen van een ander hierdoor worden geraakt, is er geen sprake van enig begrip of tolerantie.''

 Onderzoek

De Omgevingsdienst Groningen (ODG) en de politie doen onderzoek naar het materiaal en de herkomst ervan. De gemeente Midden-Groningen heeft direct de noodzakelijke maatregelen genomen om het vervuilde gebied te beveiligen

De anonieme actievoerders zeggen in een schriftelijke verklaring 'er een schepje bovenop te willen doen'.

,,Het enige antwoord dat de bevolking in Groningen en Drenthe krijgt van de windturbine plannenmakers, is: we doen er nog een schep bovenop. Wat dat betreft: dat kunnen wij ook. Niet omdat wij dat willen, maar wij voelen ons hiertoe gedwongen omdat ieder redelijk argument wordt weggehoond of genegeerd.’’

De actie zou een voorbeeld zijn van wat 'een ieder te wachten staat die zich ten koste van de leefbaarheid en gezondheid, bezit en rechtvaardigheidsgevoel van de bevolking in Groningen en Drenthe wil verrijken'.

Als uitschot behandelde burgers

GasUnie is kortgeleden begonnen met de aanleg van een tijdelijke weg vanaf Duurkenakker, tussen Muntendam en Meeden, naar de nog te bouwen stikstoffabriek in de Tussenklappenpolder. Daar moet op termijn buitenlands gas geschikt worden gemaakt voor de Nederlandse markt.

De fabriek is op een steenworp afstand gepland van de plek waar een deel van de windturbines van het Windpark N33 is gepland.

De verklaring is ondertekend door de 'door de overheid en initiatiefnemers/ontwikkelaars van windparken belazerde, belaagde, bedreigde en tot nu toe als uitschot behandelde burgers uit Groningen en Drenthe'. Actievoerders waarschuwen dat 'als er ook maar één burger van huis wordt gehaald en in verband wordt gebracht met één van onze acties, dan is het gevolg dat dit soort acties uitgerold zullen worden over de rest van het land en met name de Randstad. Vitale punten genoeg'.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.