Demonstratiestoet Jan Huzen trekt met veel lawaai door Drenthe én Groningen (ondanks afspraken met de Veiligheidsregio)

De demotocht rijdend door Oost-Groningen.

De demonstratiestoet van Steunpunt Boeren en Burgers, dat onder leiding staat van Jan Huzen, is zondag ondanks afspraken met de Veiligheidsregio tóch de provincie Groningen binnengereden. Met veel lawaai reed de optocht van zo’n vijftig auto’s door dorpjes in Oost-Groningen. Dat meldt Sikkom .

De groep kreeg zaterdag toestemming om een demotocht te houden, mits de stoet in de provincie Drenthe zou blijven. Het Steunpunt Boeren en Burgers demonstreert voor het behoud van tradities als Zwarte Piet, meer vrijheid voor iedereen en steun aan de boeren.

Met toeters en veel lawaai rijden de deelnemers door dorpen in Drenthe en Groningen en blokkeren ze het verkeer. Ook toevallige passanten worden aangesproken, is te zien op de Facebookpagina Onrecht TV. ,,Dag mevrouw, mondkapje af’’, klinkt het.

Op de livestream speculeren een man en een vrouw over het vervolg van de demonstratie. ,,We mogen niet in Groningen rijden, dat hebben we niet aangevraagd. Maar wat willen ze doen? Ons aanhouden? We weten de naam van de agent die het heeft uitgevaardigd. Anders staan we volgende week allemaal bij hem voor de deur.’’

Ongeluk A28

Vorige week eindigde de de tour nog in een ongeluk op de A28. Volgens de politie kwam de kop-staartbotsing omdat een vrachtwagenchauffeur een auto raakte achteraan de file, die door de demogroep werd veroorzaakt. Daarop werd de stoet stilgezet en meerdere personen aangehouden, waaronder Huzen. Na een paar uur werd hij weer vrijgelaten, onder luid applaus van zijn toegestroomde aanhang die zijn vrijlating eisten bij het bureau in Hoogeveen.menu