Den Haag houdt kaarten herindeling Groningen, Haren en Ten Boer nog even dicht

De Tweede Kamerfracties lijken eensgezind voor herindelingen ‘van onderop’ te zijn, maar wat dat betekent voor de toekomst van Groningen, Haren en Ten Boer blijft onduidelijk.

De Kamer debatteert dinsdagavond over het meest omstreden fusieplan van de provincie Groningen. Voor het debat is ruim 2,5 uur ingepland.

‘Van onderop’

De meeste partijen zijn publiekelijk voor een herindeling ‘van onderop’. Dit bleek al in het verslag van de leden van de vaste kamercommissie van Binnenlandse Zaken aan minister Kajsa Ollongren (D66, Binnenlandse Zaken) na hun bezoek aan Groningen in januari.

In het verslag benoemden alle aanwezige fracties dat het draagvlak voor de herindeling in Haren beperkt is en daar rekening mee gehouden moet worden. Coalitiepartijen VVD en CDA benadrukten het belang van ‘van onderop’ maandag ook in een artikel over de herindelingsdebatten in De Telegraaf.

Tijdlijn: Hoe Haren zich tot de laatste snik verzet tegen de herindeling
Lees verder

Financiële en bestuurlijke toekomst

Als ‘van onderop’ voor alle partijen belangrijk is, lijken de financiële en bestuurlijke toekomst van een zelfstandige gemeente Haren doorslaggevende discussiepunten te worden. Is Haren in staat zichzelf staande te houden in een opschalende provincie Groningen?

Een gevoelige vraag, omdat Haren en de provincie in de beantwoording lijnrecht tegenover elkaar staan. Na een aantal boekhoudkundig slechte jaren, heeft Haren sinds 2016 de broekriem flink aangehaald. Hoewel de financiën daardoor aan de beterende hand zijn, bieden de maatregelen volgens de provincie onvoldoende zekerheid voor een duurzame toekomst.

Wetswijziging

Hoewel de meeste partijen hun kaarten nog dicht tegen de borst houden, lieten oppositiepartijen SP en 50Plus Dagblad van het Noorden weten tegen de herindeling van Groningen, Haren en Ten Boer te zijn. Daarbij dient 50Plus dinsdagavond een amendement in om de wet te wijzigen.

Als het aan 50Plus voorman Henk Krol ligt wordt Haren uit het wetsontwerp geschrapt, terwijl Groningen en Ten Boer hun herindelingsplannen gezamenlijk voortzetten.

Stemming 24 april

Hoeveel fracties het amendement van 50Plus zullen steunen is vooralsnog onduidelijk. Hoewel SP Kamerlid Ronald van Raak zei tegen de herindeling te zijn, liet hij niet doorschemeren of hij een wetswijziging zal steunen.

Het Tweede Kamerdebat begint dinsdagavond om half zeven. De Tweede Kamer stemt dinsdag 24 april definitef over de herindeling tussen Groningen, Haren en Ten Boer.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.