Den Oudsten mist garanties en verhindert Gronings Oktoberfest

Het Oktoberfest dat begin november in het Stadspark zou plaatsvinden, gaat niet door. Burgemeester Peter den Oudsten kan de veiligheid niet garanderen.

Den Oudsten zegt in een brief aan de organisatie dat hij om deze reden geen vergunning wil verlenen voor het feest dat op 3, 4 en 5 november zou worden gehouden. Ook heeft Den Oudsten sterke twijfels over het handhaven van de openbare orde.

‘Onnodige risico’s moet je vermijden’

Woordvoerder Niko Beets zegt dat de gemeente niet over één nacht ijs is gegaan. „Zaken zoals het draaiboek, beveiligers en de EHBO moeten tijdens zulke dagen goed op orde zijn. Als hier toch twijfel over bestaat, kun je op het gebied van veiligheid geen garanties geven aan de bezoekers. En onnodige risico’s moet je vermijden”, meent hij. „Het is voor veel mensen jammer, maar dit besluit is het beste.” Beets zegt dat het terugtrekken van de externe productieleider van het festival ‘niet doorslaggevend was, maar wel een duidelijk signaal’.

Ook de festivals in Den Haag en Arnhem zijn afgelast. Die gemeenten hadden weinig fiducie in een strak georganiseerd evenement. Hierdoor werd het fundament voor Groningen wankel. De Oktoberfest-organisatie kan nog bezwaar aantekenen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.