Dennis Bruns, geen kwaaie jongen maar te veel foute vrienden

De vrijdagavond doodgeschoten Dennis Bruns, geboren in Emmen, was een bekende van de politie. En een vaste ‘klant’ bij de rechtbank.

Foute vriend(en)

Dat de fatale schietpartij in Foxhol in verband wordt gebracht met drugs, is niet heel verbazingwekkend. Niet dat Dennis Bruns een zware jongen was, maar hij was wel iemand die al jaren in het criminele circuit in Oost-Groningen actief was. Hij had, zeg maar, veel foute vrienden, zoals hij zelf ook een foute vriend was.

Met regelmaat stond hij terecht in de rechtbank van Groningen. Altijd waren het diefstallen en inbraken waarvoor hij zich dan moest verantwoorden. Vaak met vrienden als medeverdachten. Vrienden die allemaal in hetzelfde Oost-Groninger schuitje zaten, mannen zonder vaste banen.

Frustratie

Het was misgegaan toen hij zonder eer werd ontslagen uit het leger. De frustratie die hij daarover voelde uitte zich in drank, veel drank, en uiteindelijk kwamen ook de slopende harddrugs. In 2013 kwam hij vrij na een gevangenisstraf die veertien maanden had geduurd. Een van de eerste dingen die hij deed toen hij vrij kwam: inbreken. Toen de rechters aan hem vroegen ‘maar waarom dan?’ zei Bruns: ,,Geld. Geen inkomen.’’

Elke keer weer beloofde hij dat het nu echt afgelopen zou zijn met de criminaliteit. Dat hij wilde verhuizen, weg uit de omgeving waar hij keer op keer op z’n bek ging. Dat was dan ook wel gemeend, maar Bruns slaagde er maar niet in het criminele leven vaarwel te zeggen. Keer op keer maakte hij de verkeerde keuze.

Schoon schip

In september 2015, net vader van een dochtertje, vertelde hij aan de rechters dat hij soms bang is. Inbreken, kluisjes kraken, auto stelen,een wietplantage rippen, ook niet goed, maar oké. Maar mensen afpersen en geweld gebruiken, dat was niet zijn ding. Hij werd daar wel mee in verband gebracht. Anderen hadden hem onder druk gezet, verklaarde hij. De laatste keer dat hij werd aangehouden besloot hij schoon schip te maken. Dennis Bruns zou volgende week 29 jaar worden.

menu