30 jaar oud, tientallen panden in bezit. Joshua Camera uit Haren stampte in korte tijd een zakenimperium uit de grond. Dat ging niet zonder slag of stoot. Wie is deze man, die verkozen werd tot Huisjesmelker van het Jaar?

De zware klappen van het enorme motorblok ronken tussen de huizen in Wehe-den Hoorn. Een Ferrari manoeuvreert door de oude, smalle straten. De sportwagen stopt op de oprit van Harrie van der Lei, eigenaar van timmerbedrijf BNL.

Van der Lei ziet hem uitstappen: Joshua Camera. Strak in pak, geflankeerd door een kompaan.

Camera: vastgoedondernemer, pandjesbaas. Met in bezit zo’n veertig panden in Groningen die hij hoofdzakelijk verhuurt. Camera maakte in korte tijd naam. Hij valt op door de doortastendheid waarmee hij te werk gaat. Het ene appartementencomplex staat er nog niet, of het andere is al in aanbouw.

Van mooie klus naar hoofdpijndossier

Van der Lei bouwde in 2016 een appartementencomplex voor Camera in Groningen. De ondernemer dacht een mooie klus te hebben. Maar dat de Ferrari nu voor hem staat verbaast hem, want Van der Lei krijgt nog ruim 100.000 euro voor het project. Camera weigert te betalen.

Niet lang ervoor is – na lang juridisch getouwtrek – beslag gelegd op rekeningen van Camera. De vastgoedondernemer ziet het als een persoonlijke aanval en maakt Van der Lei duidelijk bepaald niet gecharmeerd te zijn van de beslaglegging. ,,Als jij aan mijn vrouw en kinderen komt, dan ben je van mij. Ik stuur mensen op je af die persoonlijk met je afrekenen’’, hoort Van der Lei hem per telefoon zeggen en hij doet aangifte bij de politie.

Meer mensen die met de vastgoedondernemer te maken hadden zeggen dit beeld te herkennen. Ze treffen een keurige jongeman. De half-Italiaanse ondernemer is een makkelijke prater, die weet waar hij het over heeft. Hij beschikt over een flinke dosis zelfvertrouwen en overredingskracht.

Bedrijven die voor Camera werken zeggen bij de eerste gesprekken een prima opdrachtgever te zien. ,,Ik kon geen betere klant krijgen’’, zegt de eigenaar van een grondverzetbedrijf dat de geulen groef voor de fundering van één van Camera’s panden. Maar later verandert dat beeld. De man zou zijn geld krijgen direct na de klus, maar Camera is dan in geen velden of wegen te bekennen.

loading

Blad aan een boom

Wie is de 30-jarige vastgoedondernemer? Joshua Camera is de zoon van een bekende restauranthouder aan het Hoornsemeer in Groningen-Zuid. Hij begint op al op jonge leeftijd: als hij een paar dagen 21 is, zet hij zijn eigen bedrijf op: Camera Investments. Dik twee jaar later begint hij een groothandel in ijs, met een eigen ijssalon in het centrum van Haren: Italini. Hij groeit snel en valt op, zeker omdat de ondernemer nog zo jong is.

Later zet Camera diverse bv’s op. Hij houdt het niet alleen bij ijs, maar richt zich steeds meer op vastgoed. Vooral in de stad Groningen koopt hij panden op. Die worden grondig aangepakt of gaan volledig tegen de vlakte, waarna een nieuw complex met kamers of appartementen voor de huurmarkt ervoor terugkomt. In minder dan tien jaar tijd koopt Camera pakweg veertig panden. De totale aankoopprijs overstijgt ruim de 11 miljoen euro.

Dagblad van het Noorden sprak met tal van bouwondernemers, ex-werknemers, huurders en anderen die met de vastgoedondernemer in aanraking kwamen. Hun conclusie: Camera kan van het een op het andere moment draaien als een blad aan een boom.

Vertrokken en onbereikbaar

Een andere Groningse aannemer die voor Camera werkte kwam daar snel achter. ,,Ik zou direct na het werk uitbetaald krijgen. Maar aan het einde van de dag was meneer Camera er niet en bleek het 06-nummer dat ik kreeg onbereikbaar.’’ Ruim een jaar later zegt de man zijn geld nog steeds niet te hebben.

Hij is niet de enige die tevergeefs facturen stuurde naar de nieuwgebouwde woning van Camera in Haren. De brievenbus kleppert daar veel vaker, ook voor andere zaken. Camera krijgt post over aangiftes, aanmaningen, rechtszaken, brieven van de gemeente over werken zonder vergunning en meer.

Ook bij de politie liggen aangiftes en meldingen tegen de pandjesbaas. Onder meer over intimidatie, bedreiging en geweld.

(Tekst gaat verder onder kader)

Vrees

Een van de aangiftes tegen Camera is afkomstig van Esther Beukema. Zij ziet Camera plotseling voor haar huis verschijnen als hij twee panden naast haar koopt in de Groningse Plantsoenbuurt. Beukema kent de ondernemer niet, maar hoort van buren over hem. Verderop sloopte hij een jaar eerder een oud pand en zette een groot complex met huurappartementen ervoor terug. Het ging gepaard met een hoop gedoe met de buurt en de gemeente.

,,Er ontstond vrees in de buurt toen hij de hele tijd met zijn Porsche kwam voorrijden’’, zegt Beukema. ,,We hebben de bouwplannen opgevraagd en het bleek dat hij beide panden wilde slopen.’’ Ze wil de buurt waarschuwen voor de bouwplannen en hangt pamfletten op.

Tussen Beukema en Camera ontstaat wrijving wanneer de ondernemer vrijwel dagelijks voor de deur staat. ,,Ik was daar zat van. Op een dag ben ik naar zijn huis in Groningen gefietst, gewoon omdat ik nieuwsgierig was waar hij woonde.’’

Camera was niet thuis, maar wist al snel dat de Groningse bij zijn woning in de buurt was. Hij bleek er niet van gediend. Beukema werd klemgereden op haar fiets. ,,Hij greep me vast en sloeg me op mijn wang. Daarna is hij terug in de auto gestapt en toen ik wegfietste bleef hij maar achter me aan gaan. Ik was bang dat hij me aan zou rijden. Ik werd er vrij paranoia van.’’

Beukema houdt een blauwe plek over aan de klap. Thuis belt ze meteen de politie. ,,Hij is dezelfde dag nog aangehouden, maar de politie kon er niets mee.’’

Huisjesmelker van het jaar

Eerder dit jaar kwam Camera in het nieuws toen jongerenafdeling ROOD van de SP Joshua Camera en het Groningse bedrijf Spot In bekroonden tot Huisjesmelker van het Jaar. Huurbemiddelingskantoor Spot In werd gerund door Camera’s vriendin (29). Het kantoor bemiddelt tussen potentiële huurders en Camera als verhuurder. Spot In stond er niet goed op: het regende klachten over de beide partijen die volgens veel huurders in de praktijk een en dezelfde zijn. loading

Inmiddels is Spot In opgeheven. Op hetzelfde adres als het gestopte bemiddelingskantoor staat nu het bedrijf PEX Real Estate B.V. geregistreerd. Het bedrijf staat op naam van Camera Investments. Joshua Camera laat in een reactie weten dat er geen enkele link bestaat tussen Spot In en het vastgoedbedrijf PEX. Het bedrijf heeft een bezoekadres in Amsterdam, maar het postadres is hetzelfde als dat van Spot In.

Camera lijkt zijn vleugels uit te slaan, buiten Groningen te willen werken. Hij ontkent dit zelf, maar behalve een pand in Amsterdam kocht de ondernemer samen met een andere investeerder in augustus een hoekpand in het centrum van Assen, blijkt uit kadastergegevens.

In Assen is het plan om negentien appartementen te bouwen in het pasgekochte pand, blijkt uit de vergunningaanvraag bij die gemeente. Joshua Camera ontkent dit ook: ,,Ik ben zeker niet van plan om activiteiten te starten in Assen, Amsterdam of andere steden. Ik heb mij de afgelopen jaren op Groningen gericht en heb niet de behoefte verder uit te breiden.’’

Drie weken geleden trok de fractie van D66 Assen aan de bel. De partij maakt zich zorgen over malafide huisjesmelkers uit Groningen die hun pijlen richten op de Drentse hoofdstad. De markt in de stad Groningen raakt verzadigd. Bovendien zit de gemeente Groningen de huisjesmelkers steeds meer in de nek. Er worden maatregelen genomen om malafide verhuurders van kamers aan te pakken. D66 is bang voor een waterbedeffect en vreest dat het centrum van Assen meer in trek raakt bij investeerders en projectontwikkelaars die (leegstaande) panden opkopen en ombouwen voor kamerverhuur.

'Dit is een manier van bouwen die me bevalt'

Vlotte jongeman

Aannemer Harrie van der Lei uit Wehe-den Hoorn staat in 2016 op de bouwplaats van een van zijn projecten in de Groningse binnenstad als een vlotte jongeman op hem afkomt. ,,Dit is een manier van bouwen die me bevalt’’, hoort hij de jongen zeggen. Het blijkt Joshua Camera. Niet veel later begint de samenwerking.

Van der Lei bouwt een complex met negen appartementen aan de Museumstraat in Groningen. ,,De eerste rekeningen werden gewoon betaald’’, zegt de aannemer. ,,Maar de laatste 126.000 euro niet.’’

Kees de Vries is de advocaat van Van der Lei. ,,Camera beweerde plotseling dat hij met Van der Lei had afgesproken dat de totale bouw niet meer zou kosten dan 200.000 euro, inclusief btw. Volgens hem had hij dus eigenlijk al te veel betaald.’

'Achteraf stennis maken’

De Vries omschrijft de werkwijze als ‘de methode Sjoerd Kooistra’, naar de praktijken van de 2010 overleden horecamagnaat van Groningen. ,,Opdrachten verstrekken en probleemloos laten uitvoeren. En dan achteraf stennis maken. Als het werk al klaar is.’’

Vervolgens begint het gesteggel over de facturen. Camera wil niet betalen en uit bedreigingen. Zegt iemand naar de rechter te stappen? Volgens betrokkenen doet het Camera weinig; hij zegt die uitputtingsslag makkelijk te kunnen volhouden.

Het is tijdens het getouwtrek over de betalingen aan Van der Lei wanneer Camera in zijn Ferrari naar Wehe-den Hoorn rijdt. ,,Hij bood me een bedrag om eruit te komen. Veel te weinig natuurlijk.’’ Van der Lei herinnert zich de doortastendheid: ,,Hij gelooft in zijn eigen leugens. Maar hij bedondert je waar je bij staat.’’

Toch denkt Van der Lei er aan akkoord te gaan met het bedrag dat Camera hem biedt. Dan is het gedoe ten einde. Zijn advocaat De Vries overtuigt Van der Lei de poot stijf te houden. ,,De methode zet mensen onder druk’’, zegt De Vries. ,,Kort geleden nog had ik een zaak die we ook honderd procent zeker zouden winnen. En toch ging de cliënt voor de schikking. Je wilt zekerheid en rust in je leven. De ratio verliest het van de emotie op zo’n moment van druk. Daar speelt ook Camera heel slim op in.’’

Problemen

Waar Joshua Camera verschijnt lijken vroeger of later problemen te ontstaan. Meerdere keren gaat hij in de fout: of het nu gaat om bouwen over de erfgrens, intimideren, werken zonder vergunningen, bedreigen of afspraken niet nakomen. Meermaals worden rechtszaken tegen hem aangespannen.

Volgens mensen die met Camera te maken hebben gehad heeft hij lak aan regels. De ondernemer doet wat hij wil, zeggen meerdere bronnen.

Camera richt zich niet alleen direct op de huurders of werknemers met wie hij gebrouilleerd raakt, maar laat het niet na ook hun omgeving erin te betrekken. Zo zet hij huurders onder druk door te dreigen hun werkgever in te lichten over niet-betaalde rekeningen en bedreigt hij familie van een ex-werknemer.

Een oud-werkneemster zegt dat hij tot veel in staat is om mensen onder druk te zetten. Ze deed aangifte tegen haar voormalige baas. Veel wil ze er niet over zeggen, uit angst voor Camera’s reactie. Een ander vat het als volgt samen: ,,Eén verkeerd woord tegen hem en je ontsteekt het kanon.’’

Gelukt

De rechtszaak tussen Van der Lei en Camera duurde lang. ,,De zaak werd steeds weer aangehouden. Dat moet je financieel wel uit kunnen houden.’’ Het is een kwestie van de lange adem geworden.

Het is Van der Lei gelukt, na ruim anderhalf jaar van gesteggel en frustratie. Zijn timmerbedrijf heeft 153.000 euro – het bedrag inclusief rente – op zijn bankrekening staan.

,,Het heeft even geduurd. Maar ik heb wel mijn geld gekregen. Ik hoop dat meer slachtoffers de stap durven nemen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen