Dertig paar ogen staren winkelend Groningen aan

De reizende fototentoonstelling Open je ogen vertelt het verhaal achter mensenhandel in Nederland.

Ze was 19 toen ze via een vriendin een jongen leerde kennen die haar het hof maakte en het leven leuk. Ze werd verliefd, kreeg een relatie met hem en beleefde een mooie tijd. Na een jaar keerde het tij. De leuke jongen bleek haar in de tang te hebben en dwong haar als prostituee te werken. Op een dag zei hij tegen haar dat hij haar ging verkopen voor 60.000 euro, waarop ze nog harder voor hem ging werken. Na vierenhalf jaar wist ze te ontkomen.

Barre tocht

Edith – niet haar echte naam – is nu 33 jaar en een leven verder. Ze begeleidt mensen die net als zij slachtoffer zijn van mensenhandel, al noemt zij zichzelf bij voorkeur geen slachtoffer maar overwinnaar. ,,Het is gemakkelijk om in de mensenhandel te raken, het is moeilijk om eruit te komen en daarna is het een barre tocht om je weg te vinden’’, zegt ze. Bij haar duurde dat acht jaar.

Ze doet haar verhaal – de beknopte versie – tijdens de opening van de expositie Open je ogen voor mensenhandel. De dertig portretten van slachtoffers van mensenhandel zijn tot half december te zien in de buitenlucht, voor de Mediamarkt in de Westerhaven. Alleen de ogen van de slachtoffers zijn zichtbaar, hun namen in de verhalen zijn gefingeerd – alles om uit handen te blijven van degenen die hen in hun greep hadden.

Iedereen

De tentoonstelling is opgezet door CoMensha (Coördinatiecentrum mensenhandel) en reist het hele land door om mensen stil te laten staan bij mensenhandel en ze ervan bewust te maken dat het bij hen om de hoek gebeurt, in plaats van alleen ver weg in vreemde landen.

Edith is vaker bij de expositie betrokken en roemt de uitwerking ervan. ,,Veel mensen lezen de verhalen en ontdekken zo dat mensenhandel iedereen kan overkomen.’’

Dat erkent burgemeester Peter den Oudsten die bij de opening aanwezig was. Hij riep op alert te zijn.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.