Deuren blijven zondags tot herindeling dicht in Bedum

De winkels blijven zondags dicht in Bedum. Ondanks oproepen van VVD en PvdA tot een nieuw debat daarover. College en fracties CDA en CU willen er niet aan.

Geen aanleiding tot afwijken

De christelijke fracties wezen donderdag in de raad nogmaals op de twee jaar geleden ‘met droge ogen’ gemaakte raadsbrede afspraak over het behoud van de zondagsrust. Zij vinden dat er geen enkele aanleiding is om daarvan af te wijken.

Ook al dringen Bedrijvenvereniging gemeente Bedum (BvgB) en enkele ondernemers daarop aan. En ook al zijn de winkels wel open in omliggende gemeentes en bezorgt de Albert Heijn zijn boodschappen op zondag eveneens in Bedum, de deuren van de eigen ondernemers blijven potdicht.

De hoop van de bij de vergadering aanwezige Thie Katerberg van Beau Nouveau Wonen en BvgB-voorzitter Jakob Roorda op een andere opstelling van een of meer leden binnen de christelijke fracties bleek ijdel. De rijen bleven gesloten.

Herhaling van zetten

De opmerking van VVD-fractievoorzitter Klaas Hoekzema dat de tijden veranderen en dat alle partijen er verstandig aan doen over hun schaduw heen te kijken, veranderde daar niks. Voor zijn poging om het onderwerp in januari 2017 weer op de agenda te krijgen, kreeg hij de handen evenmin op elkaar.

Dat zou immers een herhaling van zetten worden. ChristenUnie-voorman Jan Berghuis bracht daarnaast als tegenargument in dat de vrijheid van de consument botst met de vrijheid van ondernemers die een collectieve rustdag willen.

PvdA

De enige partij waar Hoekzema gehoor vond was de PvdA. Maar de sociaaldemocraten zeiden teleurgesteld te zijn in de ondernemersclub. Willem Rus: ,,De BvgB heeft geen peiling gehouden onder het publiek. De vereniging is noch met een plan noch alternatief gekomen dat steunt op een breed draagvlak onder de lokale ondernemers.”

Desondanks riep de PvdA het college toch op in de herfst, als er een principeafspraak ligt over de herindeling, de zondagopenstelling af te stemmen met omliggende gemeenten. Zonder resultaat. Ondernemers in Bedum die op zondag open willen, moeten wachten tot die gemeentelijke herindeling een feit is.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.