Deze Groningse studenten helpen Stadjers om elkaar te helpen in tijden van corona (en zorgen dat eenzame thuiszitters een kaartje krijgen)

Dyanthe Brouwer, Nickey Smolders en vier anderen beheren samen de Facebookgroep Helpende Hand voor Hulpbehoevende Stadjers.

Sinds de uitbraak van het coronavirus zijn veel Groningers extra kwetsbaar. Veel andere Groningers willen graag iets voor hun stadsgenoten betekenen, maar weten niet hoe. De Facebookpagina van Dyanthe Brouwer brengt die twee groepen bij elkaar.

RUG-studente Dyanthe Brouwer (25) had óók gewoon flink chips en bier in kunnen slaan en zich op de bank kunnen nestelen met een Netflixserie of een boek. Geen beter excuus voor niksdoen dan een coronacrisis en social distancing .

In plaats daarvan besteedt ze hele dagen aan een project dat begon als Facebookpagina, maar zo snel mogelijk ook een website en een telefoonlijn moet worden. Helpende Hand voor Hulpbehoevende Stadjers , zo heet het. Het is bedoeld als verbinding tussen Groningers die op wat voor manier dan ook zijn getroffen door corona, en mensen die iets voor hen willen betekenen.

Veel mensen willen graag helpen, maar weten niet hoe

„Ik doe het met een heel team, hoor”, benadrukt Dyanthe aan de telefoon. „Dat moet je er wel bij noemen.” Bij dezen: Tarissa Engelbert, Fos Roelofs, Yvette Pinkert, Anouk Dijkstra en Nickey Smolders beheren samen met Dyanthe de Facebookpagina. Naomi Mulder coördineert een groepje pabostudenten dat online onderwijs aanbiedt. Webdesigner Guus Achterweust bouwt aan een website.

Vóór afgelopen vrijdag wisten al die mensen niet van elkaars bestaan. Ze vonden elkaar dankzij het internet en een gemene deler: ze wilden helpen, maar wisten niet hoe. „Ik denk dat best veel mensen daarmee zitten”, zegt Dyanthe.

Tijd over? Maak een tekening en stuur ‘m naar een stadsgenoot!

Nickey Smolders (27) kreeg dat gevoel op zondag, na haar wekelijkse telefoontje met haar Rotterdamse oma. In plaats van de gebruikelijke vijftien minuten duurde het gesprek uren. „Ik merkte dat ze de situatie heel spannend vindt, en ook dat ze eenzaam is nu er niemand meer op bezoek mag komen”, zegt Nickey. „Hier moet ik iets mee, dacht ik.”

‘Iets’ is intussen via de Helpende Hand-pagina uitgegroeid tot een kaartenactie. Kinderen en andere creatievelingen die niets te doen hebben, worden opgeroepen een tekeningen te maken en naar één van de inleverpunten in de stad te brengen. Nickey en Dyanthe zorgen ervoor dat ze terecht komen bij ouderen, zieken en andere Groningers die wel een opkikker kunnen gebruiken.

Tekst gaat door na de afbeelding

loading

Voorzorgsmaatregelen tegen besmetting

De kaarten en tekeningen worden bezorgd door vrijwilligers. „We sturen alleen fitte mensen op pad”, benadrukt Nickey. Dyanthe: „De bezorgers dragen allemaal handschoenen. En eerst liggen de kaarten 24 uur in een geventileerde ruimte.” Zo voorkomen ze dat de knutselwerken de ontvangers onverhoopt besmetten.

In een paar dagen tijd werden bijna 1200 Groningers lid van de Facebookgroep en op de kaartenactie wordt enthousiast gereageerd. Bij Copyright aan de Kerklaan mochten de dames gratis inleverdozen in elkaar zetten en printshop ‘t Hartje aan de Korreweg laat hen voor de halve prijs promotieflyers afdrukken.

‘Bijzonder dat we allemaal één worden door corona’

Bovendien is de kaartenactie niet het enige initiatief. Op de pagina worden ook thuiswerktips gedeeld, thuisonderwijstips en kindervermaaktips en de één na de ander biedt aan om een boodschapje voor iemand te doen, honden uit te laten, medicijnen af te halen.

Zo veel bijval van alle kanten had Dyanthe niet verwacht, moet ze bekennen. „En ik vind het best bijzonder, om te merken hoe we allemaal één worden door zoiets als corona.” De verschillende groepen waarin de maatschappij verdeeld lijkt, vallen even weg, merkt ook Nickey. „Een beetje zoals met voetbal: als Oranje speelt, maakt het niet meer uit wie er voor Feyenoord is en wie voor Ajax.”

‘Ik ken haar net, maar Dyanthe heeft echt een hart voor mensen’

Behalve hartverwarmend is het óók aanpoten en al doende leren, zo’n Facebookgroep met bijna 1200 leden. Alles bij elkaar kost het Dyanthe gemakkelijk zestien uur op een dag. Waarom ze al die tijd in volslagen vreemde Stadjers steekt, en niet in Netflix? Daar weet ze zo gauw geen antwoord op.

„Ik wel”, zegt Nickey gedecideerd. „Ik ken haar pas net, maar Dyanthe heeft echt een hart voor mensen. Soms is ze om half één ‘s nachts nog in de weer, ze wil zo graag goed doen voor anderen.”

„Ik ben blij dat jullie me niet kunnen zien door de telefoon”, klinkt Dyanthes stem na een korte stilte. „Ik krijg er een knalrode kop van.”

menu