Deze lookalike van de Korrewegschutter is twee keer onterecht opgepakt (+video)

„Ik ben níet Azim!”, zegt Timor Ivanov (22), die donderdag twee keer werd gearresteerd. Want Timor lijkt extreem veel op de voortvluchtige schutter.

De gelijkenis is griezelig met de gezochte Azim, die zomaar een student neerknalde. De gelijkenis is zó treffend dat Timor twee keer werd overrompeld donderdag door agenten in Groningen. Bij de tweede maal cirkelde er zelfs een politiehelikopter boven de arrestatie-eenheid.

Klopjacht

In Groningen is een ware klopjacht gaande op de voortvluchtige schutter. Alle eenheden hebben een foto van Azim Aynaci. Toen Timor zich vertoonde in een broodjeszaak in de Westerhaven, was het dus niet vreemd dat het binnen enkele seconden krioelde van de agenten, die hem stilletjes hadden omsingeld.

loading  

Met slechts een bankpasje kon de Bulgaars-Turkse Timor de agenten, die woest aan hem stonden te sleuren, overtuigen dat hij niet de vuurwapengevaarlijke Azim was.

Maar daarmee was de kous niet af. Diezelfde avond gebeurde het weer. Nadat hij een vriend op de trein had gezet, werd de rapper omsingeld door politiemensen bij het NS-station.

„Ik had allang door dat undercoveragenten - een lange dikke en een kleine - mij volgden. Dus ik liep naar een politieman toe, om ervoor te zorgen dat de boel niet uit de hand liep. Ik wilde niet neergeschoten worden. Die agent keek me aan en meldde via zijn portfoon: ‘ Ik heb doelwit 27 voor ogen ’.”

‘Hij is mijn dubbelganger’

Dat codewoord was het signaal waarop een legertje agenten, deels in burger, hem insloot. ,,Geloof me: er kwamen 12, 13 politiewagens aanscheuren, om ons heen staan, overal zwaailichten, hing zelfs een helikopter boven.” Daarom zegt Timor: ‘Ik ben níet Azim. Ik heb een gouden tand, pukkel op mijn kin en blauwe ogen.” Maar voor de rest, geeft ook hij toe, lijkt hij akelig veel op Azim. „Hij is mijn dubbelganger.”

loading  

‘Ik schrok me te pletter toen ik die foto in de krant zag’

Ze lijken als twee druppels water op elkaar, zegt ook advocaat Cees Eenhoorn van het Groninger advocatenkantoor De Haan Advocaten.

Hij zocht namens zijn cliënt (tweemaal vrijgesproken van straatroof en inbraak na drie maanden cel) contact met Dagblad van het Noorden : „Toen ik die foto in de krant zag van Azim, schrok ik me te pletter: dat lijkt wel op een oud-cliënt van me. Hij is nu twee keer onterecht gearresteerd door de politie. Dat moet echt stoppen. Eén verkeerde beweging en dan wordt hij neergeschoten op straat”, zegt de advocaat.

Met zijn cliënt vraagt de advocaat om een ‘zoek-de-tien-verschillen’-verhaal. Het klinkt grappig, maar dat is het niet, zegt Timor, van Bulgaars-Turkse afkomst. Als hij buiten zijn woning wacht op de verslaggevers, is de gelijkenis inderdaad verbluffend.

‘Ik hou me niet bezig met criminaliteit’

Maar binnen zijn z’n zwangere vriendin en schoonmoeder er minder blij mee. „Ik schrok geweldig toen ik die opsporingsfoto zag!”, zegt de moeder. „Ik ben zo bang dat ze hem iets aandoen.”

Zijn vriendin is blij dat ze geen getuige was van de arrestaties. „Zoveel stress kan ik er niet nu bij hebben. Ik zit in mijn laatste vier weken.”

Nogmaals: Timor Ivanov is níet Azim Aynaci. „Ik hou me niet bezig met criminaliteit. Ik ben een 22-jarige rapper, bekend onder mijn artiestennaam Soefie Ritch . Ik heb een toekomst.” Dat zijn de belangrijkste verschillen. Uiterlijk is het lastiger, maar niet onmogelijk: „Ik heb een gouden tand, pukkel kin en bláuwe ogen.”

Afspraken

Inmiddels zijn er afspraken gemaakt met de politie dat wordt gecheckt waar hij is, alvorens een arrestatieteam Azim Aynaci op de korrel neemt. Een derde vergissing kan fataal zijn. Dat de recherche geen risico’s neemt, bleek tijdens een inval aan de Antillenstraat: er was een arrestatie-eenheid gestuurd met wapens, kogelwerende schermen en helmen.

Reactie politie

De politie zegt de afspraak eerst contact met Timor op te nemen, niet te kennen. „Ik weet niets van die afspraak”, zegt politiewoordvoerder Ernest Zinsmeyer. „Ik heb het ook bij het team nagevraagd, daar wist met ook van niets. Misschien dat een individuele agent die afspraak met hem heeft gemaakt.”

Zinsmeyer noemt het 'bizar' dat Timor twee keer ten onrechte is aangehouden. „Dat we op hem afgingen, zegt iets over hoe actief we op zoek zijn naar de schutter. En dan kan zoiets helaas gebeuren.”

menu