Deze mannen creëerden bij toeval een nieuw kleur dwergkonijn

Toeval bestaat, ook bij het fokken van konijnen. Terwijl Klaas Koers uit Siddeburen bezig was de kleur van zijn dwergkonijnen te verbeteren, ontstond een nieuwe kleur.

Het is de droom van elke serieuze fokker; een nieuwe kleurslag toevoegen aan het favoriete kleindier. Klaas Koers uit Siddeburen en Egbert van Dam uit Roden creëerden een beige dwergkonijn en zoals dat vaak gaat; het toeval helpt dan een handje.

,,Want beige bestond bij andere konijnenrassen als kleur natuurlijk al langer’’, zegt Koers. ,,De kleurdwerg kent met isabella een kleur die in de buurt van beige komt. Combineer isabella en beige tot één kleur en je krijgt de separator, een in Duitsland erkende kleur.’’

Bijvangst

Het doel van het duo was om een lichter gekleurde isabella te fokken. ,,Daar is de beige als bijvangst uit tevoorschijn gekomen’’, aldus Koers. Dat betekent dat er in het verleden wellicht beige gekleurde dwergen zijn gefokt, die door onwetende fokkers als te licht gekleurde isabella’s van de hand zijn gedaan.

Beige kleurdwerg foto dvhn

Bierumer Kleindiervereniging

Koers (62), lid van BéKáVé (Bierumer Kleindiervereniging), ‘een kleine club van capabele fokkers’, is sinds een paar weken gepensioneerd. Na een leven lang bij de politie was hij wijkagent in Oostwold, Midwolda en Scheemda, gemeente Oldambt. Als 12-jarige hield hij al konijnen. Zoals bij veel liefhebbers volgde een periode waarin werk en gezin centraal stonden, waarna de dierenliefhebberij op latere leeftijd weer wordt opgepakt. In februari werd het beige dwergkonijn erkend door de standaardcommissie sectie konijnen van de Kleindiervereniging Nederland (KLN).

Coulant in beoordeling

Met de erkenning van de beige kleurdwerg zijn Koers en Van Dam, de laatste is ook penningmeester van de landelijke kleurdwergenclub, nog niet waar ze willen zijn. Het beige dwergkonijn is, zoals dat heet, een kleurslag in ontwikkeling. Dat betekent dat keurmeesters coulant zijn in hun beoordeling, terwijl fokkers zichzelf verplichten om de kwaliteit van hun dieren te verbeteren.

Voor wat betreft bouw en pels voldoet de beige kleurdwerg ruimschoots aan de standaard. Wat beter kan is de zogeheten patroontekening, een donkere waas onderop snuit, die doorloopt langs de onderzijde van het lichaam.

Noordshow Assen

De beige kleurdwergen zijn te zien op de eerstvolgende Noordshow in Assen. De dieren die in januari 2019 worden geshowd zijn in juli geboren. Een half jaar is genoeg om het dier te laten uitgroeien, maar de beige kleur is dan op z’n mooist. ,,Het blijft een lastige kleur’’, zegt Koers. ,,Omdat het zo’n moeilijke kleur is, was er in het verleden weinig belangstelling voor, maar wij wilden die niet laten verdwijnen.’’

Mee naar Amerika

Dat de beige kleurdwerg toch gewaardeerd wordt, bleek wel uit een telefoontje dat Koers uit Amerika kreeg. ,,Een Amerikaan belde dat hij eerdaags in Nederland was en dan wel even bij mij langs zou komen om wat konijnen met die nieuwe kleur mee terug te nemen naar Amerika. Ik heb zijn enthousiasme maar wat getemperd.’’ Lacht: ,,Of ik daarmee het schip met geld heb gemist? Dat valt wel mee. Van konijnen is nog niemand rijk geworden, die kosten alleen maar geld!’’

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.