Na de herindelingsverkiezingen wordt in Groningen gezocht naar een nieuwe burgemeester, als opvolger van Peter den Oudsten. Vijf vrouwen en acht mannen hebben gesolliciteerd, de voorkeur gaat naar een vrouw. Deze namen worden genoemd.

Sharon Dijksma

Sharon Dijksma (48, PvdA) is geboren in Hoogkerk en studeerde rechten aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze zat in het bestuur van de Jonge Socialisten en kwam in 1994 op 32-jarige leeftijd in de Tweede Kamer, toen het jongste Kamerlid ooit.

Dijksma staat bekend als een felle, stevige dame. „Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig”, werd ze in haar tijd bij de Jonge Socialisten omschreven door partijgenoten. In twee kabinetten was Dijksma staatssecretaris. Tegenwoordig is ze wethouder in Amsterdam.

Partijleider Lodewijk Asscher omschreef haar na die benoeming als een „fikser en een topper”. Dijksma heeft kinderen en zegt daarna leuker te zijn geworden. Komt ze terug naar Groningen?

Ineke van Gent

Ineke van Gent (61, GroenLinks) is geboren in Arnhem. Van 1985 tot 1994 was ze gemeenteraadslid in Groningen. Vanaf 1998 zat ze veertien jaar in de Tweede Kamer. Van Gent schreef mee aan een manifest waarin nieuwe ideeën in het GroenLinks-gedachtegoed werden geïntroduceerd.

Als Kamerlid was ze eigenwijs, maar ook erg efficiënt. In 2013 was ze regiodirecteur NS Noordoost. Sinds juli 2017 is Van Gent burgemeester van Schiermonnikoog, waar ze veel lof oogstte voor haar aanpak van de containerramp met de MSC Zoe.

Van Gent was informateur na de verkiezingen in de gemeente Groningen voor het nieuwe college. Is het tijd voor Van Gent om weer vaste voet aan wal te zetten?

Wilma Mansveld

Wilma Mansveld (56, PvdA) is geboren in Hilversum. Nadat ze op haar 22ste een havodiploma haalt, wordt ze ambitieus. Ze verhuist naar Groningen vanwege de liefde en werkt bij een vakantiepark. In 2003 debuteert Mansveld als Statenlid in Groningen en wordt later gedeputeerde.

Toenmalig gedeputeerde Marc Calon zei in 2015 tegen het AD: „Ze bleek eerder zakelijk dan politiek. Geen ideologisch beest, maar iemand die zich in dossiers vastbijt.” Ze was staatssecretaris van Infrastructuur en trad af vanwege de Fyra-affaire.

Nu is ze directeur van de Veiligheidsregio Groningen en commissaris bij Groningen Airport Eelde. Functies die raken aan de portefeuille van de huidige burgemeester.

Alexander Pechtold

Alexander Pechtold (53, D66) is geboren in Delft. Na verschillende functies in de gemeentelijke politiek wordt hij in 2005 Minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties. Een jaar later wordt hij partijleider van D66.

Hij is charmant, geestig, ijdel, een rasdebater en de ongekroonde woordvoerder van de oppositie. Bij de verkiezingen in 2017 stijgt zijn partij naar negentien zetels, maar kan de VVD niet onttronen. In oktober 2018 treedt hij af als Tweede Kamerlid.

Hij werd door zijn ex Anne Lok, voormalig raadslid van Meppel, beschuldigd van misbruik en wangedrag. De vraag is of Pechtold een penthouse in Groningen kan vinden als hij de nieuwe burgemeester wordt.

Henk Pijlman

Henk Pijlman (64, D66) is geboren in Tjalleberd. Hij werd lid van de Groninger gemeenteraad in 1985 en wethouder in 1990. In die tijd werd het Kardingecomplex gebouwd. Ook is hij een drijvende kracht achter de Vensterschool, die bedoeld was om kinderen in achterstandsgezinnen beter te helpen.

Sinds 2004 is Pijlman bestuursvoorzitter van de Hanzehogeschool, vanaf 2015 is hij Eerste Kamerlid. Pijlman is een een doener die doordouwt totdat hij iets voor elkaar heeft. Maar hij kan er niet goed tegen als mensen hem tegengas geven.

Volgens de overlevering werd hij in 2014 tweede in de race voor het burgemeesterschap van Groningen. Gaat hij het opnieuw proberen?

Koen Schuiling

Koen Schuiling (60, VVD) is geboren in Rotterdam. Van 1978 tot 1984 studeerde hij aan de Rijksuniversiteit Groningen. Als fractievoorzitter van de VVD in de Groninger gemeenteraad speelde hij een sleutelrol in het opzeggen van het vertrouwen in burgemeester Hans Ouwerkerk, in de nasleep van de Oosterparkrellen.

Van 1996 tot 2006 was Schuiling wethouder in Groningen, daarna nam hij plaats in de directie van vastgoedontwikkelaar TCN SIG. Sinds 2010 is hij burgemeester van Den Helder. Enige tijd geleden viste Schuiling bij een sollicitatie naar een hoge bestuurlijke functie in Groningen achter het net. Wint hij nu wel de harten en zielen van de sollicitatiecommissie?

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen