Anne Steenbergen richt zich in haar dinercafé Plezant nu vooral op afhaalmaaltijden.

Deze ondernemers uit Groningen begonnen een nieuw bedrijf tijdens corona, maar krijgen bar weinig steun

Anne Steenbergen richt zich in haar dinercafé Plezant nu vooral op afhaalmaaltijden. Foto: Peter Wassing

Cafés, restaurants, winkels, sportscholen. Ondernemers die ondanks het coronavirus een zaak zijn begonnen in 2020 telt Groningen genoeg. Moedig, toch? Maar hun moed wordt niet beloond.

Deze vier ondernemers in Groningen kunnen ondanks de lockdown geen gebruik maken van de twee belangrijkste steunmaatregelen van het kabinet: de tegemoetkoming in de vaste lasten en de NOW-regeling.

Restaurant Plezant van Anne Steenbergen

Net na de eerste lockdown gooide Anne Steenbergen de deuren open van haar gloednieuwe restaurant Plezant in de Professorenbuurt in Groningen. In eerste instantie een dinercafé, maar inmiddels ook een winkeltje. ,,Gasten die hun afhaalmaaltijden komen halen, kunnen hier bijvoorbeeld nog bonbons kopen. Of een fles wijn.”

Het was al heel lang haar droom om een eigen restaurant te starten met haar vriend. Dat corona nu roet in het eten gooit, had ze van te voren niet kunnen voorzien. Dat ze tijdens die crisis ook nog eens vrijwel geen recht heeft op steun vanuit de overheid, maakt de appel wel heel zuur. Haar team, ze begon met een stuk of 8 mensen, is inmiddels al afgeschaald naar vijf.

,,Dat mijn vriend mij nu volledig moet onderhouden, dat is niet iets wat je graag wil”, zegt ze. ,,Door de afhaalmaaltijden en dergelijke kunnen we de vaste lasten betalen. Maar het houdt niet over.”

Vier maanden en één dag. Zo lang is Plezant echt open geweest. ,,In die maanden hebben we, ondanks de restricties voor bezoekersaantallen en dergelijke best goed gedraaid. Dus we hebben echt laten zien dat Plezant potentie heeft. Maar daar worden we niet voor beloond. We krijgen nul komma nul steun.”

Ze maakt zich nu vooral zorgen over januari en februari. ,,Dat zijn toch de maanden dat het niet zo druk is in de horeca. Mensen gaan wat gezonder eten en minder drinken. Dus dat vind ik wel spannend.” Maar opgeven? Dat ziet Steenbergen niet zitten.

,,Nee, we moeten gewoon nog een beetje creatiever worden. Borrelboxen, zoete hapjes, flessen wijn. Laten we er volgend jaar maar gewoon een ‘plezant’ jaar van maken.”

loading

Sportschool GO180 van Jeroen Dijkstra en Hielke van der Lei

Ze hadden de sleutels voor hun nieuwe sportschool GO180 aan het Winschoterdiep nog maar net in handen toen het land op slot ging in maart. Personal trainers Jeroen Dijkstra en Hielke van der Lei hebben begin dit jaar dus geen omzet gedraaid. ,,Daardoor vallen we met de vestiging in Groningen buiten de boot voor een deel van de steunmaatregelen voor bedrijven”, zegt Van der Lei. ,,Maar de kosten lopen door.”

Het duo is nog niet bij de pakken neer gaan zitten. Maar het doet wel wat met ze. ,,Het openen van een tweede vestiging, we hebben ook een gym in Leeuwarden, is een grote stap. Je doet investeringen, je plant een opening, je maakt reclame en dan opeens gaat de boel niet door. Dan denk je wel even: potverdorie. We zijn na de eerste lockdown wel een paar maanden geopend, maar nu zijn we weer dicht.”

Voor de vestiging in Leeuwarden kunnen de personal trainers wel aanspraak maken op de regelingen voor bedrijven. Maar het verlies dat ze draaiden in Friesland, wordt gecompenseerd door het beetje omzet wat ze in Groningen hebben binnengesleept. Daardoor valt de vergoeding voor het omzetverlies in Leeuwarden lager uit, terwijl ze dit jaar door het openen van een zaak in Groningen veel meer kosten hebben.

,,Er werd door het kabinet in het begin een fantastisch plaatje voorgeschoteld. Maar als je de kleine lettertjes erop naleest valt het erg tegen. Ik snap best dat sommige ondernemers de handdoek in de ring gooien. Maar wij zitten nog vol vertrouwen en we blijven vooruit kijken. We hebben ermee te dealen.”

loading

Museum Café Het Pomphuis van Nick Nijboer en Jan Bas van Aalderen

Compagnons Nick Nijboer en Jan Bas van Aalderen van Museum Café Het Pomphuis begonnen 1 augustus officieel met hun restaurant en café aan het water van de Diepenring in de binnenstad van Groningen. ,,Al met al hebben we ook na een mooie zomer, met ons grote terras, heel groot verlies gedraaid”, zegt Van Aalderen. ,,De reserves zijn inmiddels aangesproken.”

Van Aalderen snapt best dat het lastig is om iets voor startende ondernemers te doen. Aantonen hoeveel omzet er mogelijk zou zijn gedraaid als er geen corona was, is inderdaad fraudegevoelig. Maar om dan maar niets te doen?

,,Het is vooral heel vervelend omdat je heel lang bezig bent met het opzetten van je bedrijf. Daar gaan jaren overheen. Je wilt wel sneller, maar zo’n opstartfase duurt gewoon lang. Je begint, je investeert, je kan eindelijk open en dan bof: je moet dicht. Dat is echt heel zwaar.”

Een eenmanszaak kan nog aanspraak maken op de TOZO-regeling, de tijdelijke overbruggingsregeling voor zelfstandige ondernemers. Maar Van Aalderen en Nijboer hebben een BV. Dus ook die regeling lopen zij mis.

Toch gaat Het Pomphuis het redden, denkt Van Aalderen. ,,Ons personeel en onze leveranciers doen offers en onze gasten steunen ons geweldig met het bestellen van onze afhaalmenu’s en ovenschotels. Het is zwaar, maar we komen er wel.”

loading

Kledingwinkel VIVA! Vintage van Joyce Bakker

Een eigen winkel vol met tweedehandskleren, het is een droom die uitkomt voor Joyce Bakker. Maar door corona moest ook zij de deuren van haar in januari geopende zaak VIVA! Vintage in de Steentilstraat weer sluiten. Nu verkoopt ze online. „Maar dat is toch niet hetzelfde hoor.”

In januari gestart, dus zij heeft wel recht op die steunmaatregelen van het kabinet. Toch? „Nee. Ik heb wel het geld van de TOZO-regeling gekregen in mei. Maar voor de andere heb ik niet genoeg verdiend in de eerste maanden. Gek toch? Welk startend bedrijf heeft er nu wel meteen een enorm hoge omzet?”

Ze klinkt sip aan de telefoon. „Weet je wat het is? Alles blijft hetzelfde qua uitgaven. Maar inkomsten zijn er vrijwel niet. Ik sta echt in overlevingsmodus. Elke maand is het weer: haal ik het, of niet? Als dit nog veel langer duurt, red ik het niet.”

Toch doet ze haar best om er wat van te maken. Op Instagram plaatst ze foto’s van de nieuwe collectie, ze houdt de website netjes bij en vrienden staan model om de kleren te showen. Het hebben van de winkel is nog steeds haar droom. „Ik doe het echt met liefde.”

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Coronavirus
menu