Deze zomer was zo slecht nog niet

Te nat, te koud en slechts zo nu en dan een zomerse dan wel tropische dag. Nu de herfst op de kalender staat, gaat de zomer van 2016 voor velen de boeken in als eentje om snel te vergeten. Toch vinden deskundigen dat deze zomer helemaal zo slecht nog niet was.

We hebben helemaal geen zomer gehad!

Dat valt wel mee. Mensen hebben de neiging om zich vooral de slechte weken met donker koud weer en te veel hevige regenbuien te herinneren. Natuurlijk kende deze voorbije zomer een lange aanloop met ondermaatse temperaturen en een bleek waterig zonnetje. Toch zijn er door meteorologen niet veel minder zonuren geturfd dan in voorgaande jaren. Wel werd pas op 19 juli de eerste tropische dag genoteerd. In Nijmegen, waar de Vierdaagse gelopen werd, werden temperaturen van 36 graden gemeten. De lopers werden eerder met wolkbreuken geconfronteerd. Augustus 2016 was zeer zonnig met gemiddeld circa 240 zonuren. Daarmee wordt minstens een tiende plek behaald in de lijst met zonnigste augustusmaanden.

De extreme weerverschillen worden groter!

Daar lijkt het wel op. Aan het begin van de zomer was het vooral ‘s nachts heel warm. In Den Helder scheen de zon bijna 710 uur en dat is 50 uur meer dan normaal. Maastricht moest het doen met 550 uur en dat is 30 uur minder dan gebruikelijk. Het kwam bijzonder vaak tot (dichte) mist. Op de Veluwe, in Deelen, is maar liefst op zestien dagen mist voorgekomen. Zelfs voor de herfst- of winter is dat veel.

Dit was de zomer van de neerslag!

Dat klopt ten dele. De laatste weken vallen er opmerkelijk weinig buien maar de zomer begon nat. Sterker, geregeld werd het weeralarm met code geel of oranje afgegeven. In juni werd het all time regenrecord van 247 millimeter in Poortugaal uit 1966 verbroken. Toen viel er 250 millimeter neerslag in Ysselsteyn. Normaal komen zulke neerslaghoeveelheden alleen later in de zomer voor. In het zuidoosten van Nederland werd zelfs de natste junimaand sinds het begin van de metingen in 1901 geregistreerd. De landbouw in grote delen van het land ondervond hinder van die neerslag. Op veel plaatsen kwamen gevaarlijke buien met valwinden en hagel voor.

De zomer is traag op gang gekomen!

Dat kun je wel zeggen. De zomer heeft het vervolgens met horten en stoten ook lang vol gehouden. Weermannen en vrouwen kunnen zich eigenlijk niet heugen dat de zomer tot de aanvang van de herfst zulke warme dagen heeft opgeleverd. Nog maar een week geleden werden tropische temperaturen genoteerd. De eerste helft van september was maar liefst 4 graden warmer dan normaal en daarmee is het record uit 1999 met een halve graad verbroken. Op Groningen Airport Eelde werden in september 210 zonuren gemeten tegen 184 normaal.

De herfst is vandaag officieel begonnen!

Dat is een ingewikkeld verhaal. Volgens de kalender wel maar voor meteorologen begint de herfst pas donderdagmiddag om 16:21 uur exact. Dan staat de zon loodrecht boven de evenaar. Medewerkers van Weer Online zeggen dat een seizoenswissel eigenlijk niet aan een dag gekoppeld kan worden. De baan van de aarde om de zon is namelijk geen perfecte cirkel maar een ellips. En omdat de aarde om een as draait die iets is gekanteld, is er altijd variatie in de positie van de aarde ten opzichte van de zon. Hierdoor duren de verschillende seizoenen niet even lang en varieert het aanvangsmoment van een seizoen. Best ingewikkeld. Eenvoudiger te begrijpen is dat voor vrijdag de eerste echte herfstdag met buien en wind wordt verwacht.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.