Diëtisten trekken ten strijde tegen ‘voedselangst’

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) leidt diëtisten op om ‘voedselangst’ te bestrijden. Steeds meer mensen vermijden bepaald voedsel, terwijl dat niet echt nodig is.

Er is een groot tekort aan allergologen en lange wachttijd voor goede diagnoses. Daarom leidt het UMCG zelf diëtisten op.

Kruisallergie

De diëtisten gaan in de zogeheten eerste lijn werken; ze zijn via de huisarts of rechtstreeks door patiënten te raadplegen. Ze worden speciaal opgeleid door de afdeling allergologie en diëtetiek van het UMCG in het herkennen en behandelen van een milde vorm van voedselallergie: kruisallergie.

Angst voor voedsel maakt allergie vaak erger
Lees verder

Dat is een vorm van voedselallergie voor vers fruit, rauwe groente of noten, die voorkomt bij mensen met hooikoorts. Kruisallergie komt veel vaker voor dan de meer riskante vorm van voedselallergie: primaire voedselallergie.

Met de scholing en samenwerking met diëtisten, en informatie onder huisartsen, probeert het universitaire ziekenhuis de diagnose en behandeling in de zogeheten eerste lijn te verbeteren. ,,Nu krijgen te veel patiënten niet de optimale zorg’’, zegt allergoloog Hanneke Oude Elberink.

Allergologiespreekuren

De eerste groep van vijf diëtisten heeft de scholing inmiddels afgerond. Dit zijn diëtisten werkzaam in de provincie Groningen. Diëtisten in Drenthe en Friesland volgen. Naast de allergiediëtisten zijn er sinds kort ook allergologiespreekuren in het Ommelander Ziekenhuis.

Het UMCG heeft voor deze aanpak gekozen na gesprekken met zogeheten focusgroepen van patiënten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.