Dialyse Centrum Groningen breidt nachtdialyse uit

Het Dialyse Centrum Groningen (DCG) heeft sinds deze week ruimte voor twaalf in plaats van tien patiënten met chronisch nierfalen.

De nachtdialyse bestaat al geruime tijd maar patiënten gaven aan meer plaatsen te willen. Voor de nieuwe plekken hebben zich al geïnteresseerden aangemeld. Er wordt gekeken of de nachtdialyse in de toekomst nog verder kan worden uitgebreid. Voor de nachtpatiënten verbeteren ook de faciliteiten op het centrum. In eerste instantie dialyseerden de patiënten op één zaal. Nu is een tweede zaal in gebruik genomen. Daardoor hebben de patiënten meer privacy en rust tijdens het slapen.

Patiënten met chronisch nierfalen komen om de dag 's avonds naar de locatie in Groningen voor hun dialysebehandeling. Tijdens de behandeling slapen ze. Overdag blijft tijd over voor werk, hobby's of het bezoeken van familie en vrienden.

Het DCG bestaat zestien jaar en behandelt in totaal zo'n 220 dialysepatiënten. De meeste patiënten krijgen hemodialyse in het centrum of thuis, waarbij hun bloed meerdere keren per week door een dialyse-apparaat wordt gefilterd. Daarnaast bestaat peritoneale dialyse. Hierbij worden met spoelvloeistof via het buikvlies afvalstoffen uit de bloedbaan gehaald.

Foto: Een patiënt ligt thuis aan de dialyse. Foto Archief DvhN/Corné Sparidaens

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.