Dichter Myron Hamming droomt ervan om stadsdichter van Groningen te worden (en verstopt daarom poëzie in de binnenstad)

Myron Hamming is twee jaar geleden begonnen als dichter. Nu verstopt hij gedichtjes in de binnenstad. Wie één vindt, mag hem taggen. Foto: eigen foto.

Dichter Myron Hamming (25) uit Groningen maakt gedichtjes op bestelling. Maar daarvoor moet je wel eerst één van zijn verstopte berichtjes in de binnenstad zien te vinden.

Myron! Verstop jij zwarte kaarten met gedichten van jou erop in de binnenstad?

,,Ha, ja dat klopt. Ik ben poëzie aan het verspreiden!”

Waarom?

,,Ik heb een eigen bedrijf als dichter en ik sta veel op het podium als spoken-word artiest. Sociale media zijn daarvoor best belangrijk, maar ik merkte dat het me vrij veel energie kost om dat hele gebeuren bij te houden. Ik wilde dat weer wat leuker voor mezelf maken.”

Door gedichtjes te verstoppen op straat?

,,Ja! Als iemand een van mijn gedichten vindt, ik verstop ze bijvoorbeeld tussen menukaarten in restaurants, dan kan die persoon een foto op Instagram plaatsen en mij taggen. Als beloning maak ik dan een gedichtje op bestelling.”

Een gedichtje over die persoon?

,,Ja. De vinder mag kiezen: of ik verras ze met een onderwerp, vaak kijk ik dan even op hun Instagram voor wat inspiratie, of ze mogen me zelf een onderwerp geven. Ik ben er vorige week mee begonnen en heb er intussen zo’n zestien gemaakt.”

Hoe ga je dan te werk? Heb je een vast werkproces?

,,Nou, toen ik twee jaar geleden begon met dit werk had ik daar wel een bepaald beeld bij. Zo’n dichter die dan ’s avonds laat, omringd door kaarsen en naast hem een glas rode wijn, opeens een eureka-moment heeft en prachtige dingen schrijft. Zo hoeft het niet te gaan. Creativiteit kan ook voortkomen uit arbeid. Ik ga er gewoon voor zitten en dan komt er wel iets uit.”

Maar stel, Tineke uit Groningen wil een gedichtje van je en ze zegt: ‘verras me maar’, terwijl ze niets op haar Instagram-pagina heeft. Wat dan?

,,Dan wordt het een gedichtje over de mysterieuze Tineke. Dit gaat heel arrogant klinken, maar alles kan een poëtische wending krijgen. Of dat nu een mysterieuze Tineke is of Sanne de fitgirl die alles op Instagram zet. Dat is net zo prima.”

Je verdient hier geen geld mee, of wel?

,,Nee, helemaal niets.”

Waarom doe je het dan?

,,Ik wil de poëzie van haar stoffige imago af helpen, en ik denk dat dit een leuke manier is om dat te doen. En het helpt natuurlijk wel met mijn bereik. Ik wil namelijk heel graag Stadsdichter van Groningen worden. Dat zou echt een persoonlijke overwinning zijn.”

Op welk gedichtje-op-bestelling ben je tot nu toe het meest trots?

,,Ik heb eentje geschreven voor een meisje dat ik echt niet ken, en ze zei dat ze het heel erg bij haar vond passen. Dat vond ik heel cool. Dat zij zich kan vinden in iets wat ik heb geschreven, terwijl we vreemden voor elkaar zijn, dat vind ik iets mysterieus hebben en iets heel moois.”

menu