Didy Pijpker Eemsdeltacollege Siddeburen Leraar van het Jaar

Didy Pijpker kan niet geloven dat ze Leraar van het Jaar is geworden.

Didy Pijpker (58) van het Eemsdeltacollege uit Siddeburen is Leraar van het Jaar voor het voortgezet onderwijs. De docent Nederlands liet twee andere genomineerden achter zich.

Voor Didy Pijpker is de feestvreugde extra groot. In mei dit jaar was ze genomineerd als beste docent Nederlands van het Jaar, maar daar greep ze net naast. Nu is het raak. Zaterdag ontving ze de eretitel uit handen van minister Jet Bussemaker (onderwijs). Als docent van het jaar wordt ze ambassadeur van het vmbo-onderwijs en gaat ze de minister adviseren.

Waanzinnige inzet

Didy Pijpker is begaan met alle leerlingen, aldus de jury, maar in het bijzonder met leerlingen die het moeilijk hebben. ,,Ze toont een waanzinnige inzet voor leerlingen en staat niet vóór de klas, maar ín de klas tussen de leerlingen. Didy gaat voor de maatschappelijke erkenning van de vmbo-leerling en de vmbo-docent. Zij weet voor de leerlingen het negatieve vmbo-imago om te buigen. Dat geeft het vertrouwen dat je er als vmbo-leerling net zoveel toe doet. Als ambassadeur kan zij een bijdrage leveren om de droom ‘een diploma op maat voor alle leerlingen’ in vervulling te laten gaan.’’

Vmbo’ers hartveroverend

,,Kinderen op het vmbo zijn hartveroverend open, eerlijk en hebben geen verborgen agenda’’, zei ze eerder in Dagblad van het Noorden. ,,Docent is mijn vak, maar ook wie ik ben. Ik ben docent dankzij de kinderen. Het is mijn taak om duidelijk te maken hoe mooi mijn vak is.’’ Haar leerlingen kwalificeren haar als streng maar rechtvaardig. Pijpker: ,,Een klaslokaal is een minisamenleving. Daar gelden regels en je toont respect voor je klasgenoten.’’

De Starter Groningen en Mackayschool Meppel

Elk jaar worden in oktober de Leraren van het Jaar gekozen voor het basis-, speciaal-, voortgezet- en middelbaar beroeps onderwijs. Voor het basisonderwijs was Laura Koops van 't Jagt (26) van basisschool De Starter in Groningen een van de drie genomineerden. Voor het speciaal onderwijs Geke Koopmans (57) van de Mackayschool voor zeer moeilijk lerende kinderen in Meppel. Zij vielen net buiten de prijzen. Winnaars waren: voor het basisonderwijs Tjeerd van den Elsen van basisschool De Vijf Hoeven in Tilburg, voor het speciaal onderwijs Christa Rietberg van Aventurijn in Almere en voor mbo Conrad Berghoef van ROC Friese Poort in Drachten.

menu