Dief tegen de rechter: 'Ik stal kraan bij McDonald's omdat het eten niet lekker was'

Eten niet lekker? Dan neem je toch gewoon een kraan mee? Foto: ANP

Een 30-jarige man uit Ter Apel was zo ontevreden over het eten bij de McDonald's dat hij uit woede de wc’s onderplaste en de kraan uit het toilet meenam.

De man ging in de toiletten van de McDonald's in Stadskanaal tekeer nadat hij zijn onvrede over het eten had geuit en geen geld terugkreeg. Woensdag stond hij voor de politierechter in Groningen. Daar verklaarde hij dat hij op het moment van de diefstal psychische problemen had. Later nam hij contact op met het fastfoodrestaurant om zijn excuses aan te bieden, maar toen lag de aangifte er al.

'Heftige periode'

De officier van justitie verwondert zich over de daad. ,,Wie steelt er nu een kraan omdat het eten niet lekker is?" Toch houdt ze in haar strafeis rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. ,,Het speelde zich af in een heftige periode in zijn leven. Dat praat de actie niet goed, maar geeft wel de context weer."

De officier eist een werkstraf van twintig uur met een proeftijd van een jaar. Omdat de man nog in zijn proeftijd zit vanwege andere diefstallen, hangt hem nog een voorwaardelijke gevangenisstraf boven het hoofd. Die veegt ze van tafel. ,,Dat staat niet in verhouding met wat hier is gebeurd."

Eerder veroordeeld voor diefstal

Ook de politierechter houdt rekening met de persoonlijke omstandigheden van de man. ,,U bent eerder veroordeeld voor diefstallen, maar nu dacht u niet: ‘wat een mooie kraan, die wil ik hebben’. Ik denk dat het voldoende vaststaat, dat u dit deed uit psychische onbalans.''

Toch krijgt de man geen werkstraf. De rechter legt hem een voorwaardelijke taakstraf van twintig uur op met de proeftijd van een jaar. Daarbij hoeft de man zijn voorwaardelijke gevangenisstraf vanwege eerdere diefstallen niet uit te zitten.

menu