Diepenring Stad wordt fraaier. ‘En wij dan?’ willen de watersporters weten

De binnenwateren van de stad Groningen moeten fraaier ogen met meer mogelijkheden voor recreatie en wonen. Maar de watersporters voelen zich vergeten.

Het Watersportverbond Groningen - Drenthe vreest dat bij uitvoering van de plannen om de binnenwateren van Groningen, met name de Diepenring, te verfraaien de belangen van watersporters en de beroepsvaart het afleggen tegen die van woonbootbewoners.

De gemeente wil het aantal plekken voor wonen op het water van 434 naar 550 verhogen. Die moeten vooral buiten de Diepenring worden gezocht, maar het is nog niet precies duidelijk waar de extra plekken moeten komen en of dit haalbaar is.

Voorkeursbehandeling voor woonboten?

,,Met veel verschillende partijen is daar over gesproken’’, zegt regiovertegenwoordiger Servaas Smulders van het Watersportverbond afdeling Groningen - Drenthe. ,,Ik constateer dat twee belangrijke partijen, zijnde het Watersportverbond dat zich bezig houdt met recreatievaart en Schuttevaer voor de beroepsvaart daar niet bij zijn geweest. Dat geeft toch een beetje de indruk van een voorkeursbehandeling voor het Woonbotencomité. Met de woonbotennota om het zo te noemen, raakt de Watervisie behoorlijk uit balans. Dat er in de toekomst meer woonboten zouden kunnen komen, is het bestuderen waard. Dat blijkt uit de verkenning. Daaruit blijkt dat een streefgetal van 550 woonboten feitelijk niet haalbaar lijkt vanwege geluidsoverlast, te duur in exploitatie of in de knel komt met de beroeps- of recreatievaart. Recreatievaart die de stad elk jaar wel 1,3 miljoen euro in kas brengt!’’

Ligplekken in Oosterhamrikkanaal

De gemeente heeft onder meer het Eemskanaal, het Hoendiep bij Hoogkerk, Meerstad, de Scandinavische havens, het Oude Winschoterdiep en het oude Suikerfabriekterrein als ligplaats voor woonboten op het oog. Overigens heeft Smulders naar eigen zeggen nog een geschikte plek ‘ontdekt’ waar met groot gemak tien woonboten kunnen liggen. ,,Een doodlopend stukje van het Oosterhamrikkanaal bij de Kapteynbrug. Je hebt wel een dieplader nodig om ze er neer leggen. Maar die brug kan niet open of dicht dus daar kan sowieso geen beroepsvaart langs.’’

De gemeente wil ook af van wrakke schepen en woonboten van huisjesmelkers. Het college wilde kamerverhuur op het water verbieden maar dit blijkt financieel niet niet haalbaar. Wethouder Roeland van der Schaaf (PvdA) zet in op een ‘sterfhuisconstructie’. Ook wordt de vergunning aangescherpt, waardoor de gemeente eerder tegen wantoestanden bij kamerverhuur op het water kan optreden.

Herman Pieter Ubbens (CDA) vindt het maar merkwaardig. ,,Ligpaatsen in de Diepenring worden opgeheven en ergens anders gerealiseerd. Nu blijkt dat het niet gaat lukken.’’

Fractievoorzitter Arjen Banach (Student & Stad) dringt, met kamernood voor studenten in het achterhoofd, er op aan niet alleen naar het aanpakken van kamerverhuur te kijken. Een verbetering van de uitstraling van woonschepen is belangrijker.

Mechteld van Duin (SP) vindt dat er voor elke ligplaats die wordt opgeheven eerst een nieuwe moet zijn gecreëerd.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.