Dierenartsen Veendam na jarenlange ruzie uit elkaar

De hoofdlocatie van Dierenkliniek Noord-Nederland in Veendam

Dierenkliniek Noord-Nederland (Veendam, Hoogezand en Winschoten) is opgesplitst. De dierenartsen binnen de maatschap lagen jaren met elkaar in de clinch.

De arbitragecommissie voor diergeneeskunde moest er aan te pas komen om de strijd – met als inzet de hoofdlocatie in Veendam – te slechten. Twee dierenartsen hebben per 1 januari de maatschap verlaten. Zij houden nu praktijk op de dependances in Hoogezand en Winschoten.

Onenigheid moest opgelost

Vijf dierenartsen blijven op de kliniek in Veendam. Ook alle assistentes werken nu hier. ,,Onenigheid moest worden opgelost en dat is nu gebeurd’’, zegt Huub Brandsma, die met zijn collega’s nu praktijk houdt voor kleine en grote huisdieren onder de naam Dierenkliniek Veendam op de bestaande locatie aan het Aquapark.

Machtsstrijd en invallen

Het boterde met name niet tussen Brandsma en de vertrokken Daniël Struik, die zich in 2009 inkocht in de maatschap. Er ontstond een machtsstrijd. Het dieptepunt: Struik en De Jong dienden bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit een klacht in tegen hun partner. Brandsma zou kippen niet juist vaccineren.

Het gevolg: invallen door politie en Warenautoriteit in de kliniek in Veendam en op het privé-adres van Brandsma vorig jaar maart. ,,De aanklacht had te maken met de preventie van pseudovogelpest’’, zegt Brandsma. Het Openbaar Ministerie moet beslissen of ze tot vervolging overgaat.

Brandsma hekelt het ‘verraad’ van zijn ex-partners. ,,De twee wilden mij er uitwerken. Dat is dus mislukt. Maar ze hebben wel schade veroorzaakt en bijna de praktijk opgeblazen.’’

Integer werken

Dierenarts Daniël Struik bevestigt dat hij en De Jong Brandsma hebben aangeklaagd bij de Warenautoriteit en dat zij het vertrouwen in hem hadden opgezegd. ,,Hij deed zaken op een manier waar wij het niet mee eens zijn. Wij willen integer werken.’’ Zij vonden echter geen gehoor bij de andere collega’s.

Struik: ,,Ik wil niet met modder gooien. Uiteindelijk kunnen wij ons vinden in de situatie.’’ Hij en De Jong hebben een derde dierenarts aangetrokken en werken onder de naam Noorder Dierenkliniek, gespecialiseerd in kleine huisdieren. Struik heeft ook de praktijk voor varkens ‘meegenomen’. Die zit nu in Marum.

menu