Dieven stelen bronzen oorlogsmonument Nieuwe Pekela

,,Dit is schandalig.’’ Burgemeester Jaap Kuin van Pekela heeft geen goed woord over voor de dieven die het bronzen oorlogsmonument van Nieuwe Pekela hebben gestolen.

Het monument stond aan de Ds. Sicco Tjadenstraat voor het voormalige gemeentehuis en maakte jaarlijks deel uit van de dodenherdenking op 4 mei.

Het momument heeft aan weerszijden een gemetseld muurtje en stelt een vrouwenfiguur voor. ,,In de hand draagt zij een helm als aandenken aan haar gesneuvelde man, terwijl zij in de andere hand een palmtak draagt waarmee ze moedig voorwaarts gaat.’’, meldt de gemeente.

Onder het beeld is een kruis en een Davidsster aangebracht waaronder de woorden `Duur en kostbaar is de Vrijheid’ staan.

Aangifte

De gemeente Pekela heeft aangifte gedaan. ,,We hopen dat de dader(s) zo snel mogelijk achterhaald worden. het oorlogsmonument draagt een hoop geschiedenis met zich mee’’, zegt Kuin.

Pekela is bezig met het chippen van alle monumenten in de gemeente. Maar het oorlogsmoment was echter nog niet voorzien. Vorig jaar werd de hond van de man met de hondenkar, het bronzen beeld in het centrum van Oude Pekela, gestolen. Dat leidde toen tot veel boze reacties. De hond is later teruggevonden in een vijver bij een woning in het dorp.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.