Diftar in Groningen half jaar uitgesteld

De Groninger raad slaagt er opnieuw niet in een besluit over Diftar te nemen. De raad besloot woensdagavond zes maanden extra tijd te nemen.

De discussie om Groningers per aangeboden zak huisvuil te laten betalen wordt nu in de zomer genomen. De komende maanden moet verantwoordelijk wethouder Joost van Keulen een flink aantal in de raad levende vragen van antwoord voorzien.​Het half jaar uitstel komt uit de koker van de Stadspartij. Die partij maakte gisteravond duidelijk Diftar wel te zien zitten, maar dat er aan het huidige voorstel te veel onduidelijkheden kleven.

Fractievoorzitter Amrut Sijbolts wijst daarbij op de positie van zieken, ouderen en gehandicapten. ,,Nu instemmen met Diftar is daarom te gortig.''Diftar moet Stadjers stimuleren hun afval meer te scheiden. Op die manier wordt de afvalberg verkleind. Probleem is dat voor diverse groepen in de stad, zoals mensen in kleine woningen, kamerbewoners, zieken en ouderen het lastiger is afval te scheiden dan mensen in ruime gezinswoningen met tuin.

Dan is er nog het risico van illegale dumpingen. Wat Van Keulen wil doen om die tegen te gaan, noemt CDA'er Herman Pieter Ubbens 'slappe hap'. Van Keulen vindt boetes oplopend tot 370 euro niet slap.Van Keulen belooft dat hij daar rekening mee wil houden, maar fracties als PvdA, SP, ChristenUnie, CDA en Student&Stad vinden de voorstellen van de wethouder daartoe nog te mager. De PvdA stelde daarom voor Stadjers eerst extra mogelijkheden te geven om hun afval kwijt te kunnen, alle knelpunten rond Diftar op te lossen en dan in 2019 een definitief besluit te nemen.

In tegenstelling tot PvdA'er Jan-Pieter Loopstra denkt Sijbolts dat die knelpunten in een half jaar opgelost kunnen worden. Sijbolts' Stadspartij kreeg steun van VVD, D66, GroenLinks en PvdD. Die partijen zien Diftar liever morgen dan overmorgen ingevoerd. Zonder de Stadspartij hebben ze daarvoor geen steun. Daarom kozen ze eieren voor hun geld en keert de Diftar-discussie in de zomer weer terug in de raad.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.