Digitale teller scant binnenstad continu

Digitale kastjes achter de etalageruiten van twintig winkels in de binnenstad van Groningen houden het gedrag van het winkelend publiek in de gaten.

Digitale kastjes achter de etalageruiten van twintig winkels in de binnenstad van Groningen houden het gedrag van het winkelend publiek in de gaten.

De kastjes zijn geplaatst door het bedrijf Locatus, dat al jarenlang de gedragingen van het winkelend publiek in grote steden van Nederland in de gaten houdt. De digitale kastjes vervangen de ouderwetse methode van handtellers waarvoor altijd dure werkstudenten in dienst werden genomen.

Continuïteit

Het grote voordeel van de digitale telling is de continuïteit. Handmatig tellen beperkt zich tot de uren dat een werkstudent kan worden ingezet en heeft daarnaast de beperking van een vaste plek waar de telling wordt gedaan. De digitale kastjes tellen zeven dagen in de week, etmaal na etmaal, jaar na jaar.

De kastjes reageren op het signaal dat elke mobiele telefoon uitzendt. Volgens de uitvinders is en blijft het signaal anoniem. Met de digitale informatie kan Locatus zeer gedetailleerde informatie verstrekken over het gedrag van consumenten in de binnenstad.

Deze informatie is van groot belang voor winkels die in de binnenstad zijn gevestigd en voor nieuwe zaken die zich in Groningen willen vestigen. De informatie geeft aan waar zich de grootste koopstromen bevinden en de plekken waar de consument in een winkelstraat plotseling besluit halverwege om te keren of een andere route te nemen.

Privacy

Locatus, dat het systeem samen met BlueMark heeft ontwikeld, zegt de privacy zeer serieus te nemen. ,,Wij genereren géén data die iemand als individu kunnen identificeren. We doen ook geen enkele poging om de data of het winkelgedrag aan specifieke personen te linken. Direct na registratie van het wifi-signaal wordt het MAC-adres onherkenbaar gemaakt (gehasht)'', zegt het bedrijf. ,,We volgen géén personen, we weten niet welke identiteit de klant heeft, we weten niet welk geslacht de klant heeft, we weten niet waar de klant woont en we weten niet wat voor telefoon de klant heeft.''

Bezoekers van de binnenstad van Groningen die de garanties van Locatus niet geloven, kunnen hun mobiele telefoon in de vliegtuigmodus zetten of wifi uitschakelen. Met de continue, digitale tellingen kunnen afnemers van de informatie bepalen waar ze het beste een winkel kunnen openen, of het te druk wordt bij speciale evenementen zoals de Meikermis en 28 augustus en of het slim is extra personeel in te zetten.

Tekst: Menno Hoexum -menno.hoexum@dvhn.nl

Foto: Archief DvhN Corné Sparidaens

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.