Dijkgraaf woedend: NAM niet constructief bij afwikkeling lekkage Farmsum

De NAM heeft zich ‘niet constructief opgesteld’ bij de afwikkeling van de recente lekkage bij het tankenpark van de NAM in Farmsum.

Dat schrijft dijkgraaf Geert Jan ten Brink van waterschap Hunze en Aa’s in een boze brief aan verantwoordelijk minister Eric Wiebes (VVD).

Mogelijk al langer lekkages op NAM-tankenpark in Farmsum
Lees verder

De bewindsman meldde na het incident aan de Tweede Kamer dat de NAM ‘schouder aan schouder’ heeft samengewerkt met de overheden en toezichthouders. Dat beeld strookt volgens de waterschapsbestuurder niet met de praktijk.

'NAM ontkende iets met lekkage te maken te hebben'

Integendeel, zo schrijft Ten Brink aan de minister: ,,Gemeente en waterschap hebben enorme inzet moeten plegen om de herkomst van de verontreiniging te achterhalen. De NAM was juist de partij die zich niet constructief opstelde. Sterker nog, de NAM ontkende er ook maar iets mee te maken te hebben gehad.’’

Die houding veranderde pas toen na vier dagen onomstotelijk vast kwam te staan dat giftig en explosief aardgascondensaat vanaf het tankenpark van de NAM in het naburige Afwateringskanaal was gelekt. ,,Deze opstelling heeft mij enorm gestoord en naar ik mag hopen u ook.’’

Kamerlid vraagt oordeel minister Wiebes

De brief is mede gestuurd namens de gemeente Delfzijl, laat Ten Brink weten via een woordvoerster. Samen met verantwoordelijk wethouder IJzebrand Rijzebol (CDA) heeft de dijkgraaf ook de NAM schriftelijk aangesproken op haar houding. Het gasconcern heeft nog niet gereageerd, zegt de woordvoerster.

Niet alleen de NAM heeft nu iets uit te leggen aan verontruste Farmsumers
Lees verder

GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee heeft Wiebes inmiddels opheldering gevraagd over Ten Brinks brandbrief. Hij wil onder meer weten of de minister de kritiek op de NAM deelt. Ook vraagt hij Wiebes of de lekkages mogelijk al sinds augustus spelen. Zoals deze krant gisteren meldde, heeft de politie al tijdens de Code Rood-acties overwogen het park na een lek te ontruimen.

Raadslid eist chronologisch verslag

Ook de Partij van de Arbeid in Delfzijl wil zo snel mogelijk een grondige reconstructie zien van wat er is gedaan en door wie nadat de vervuiling in het kanaal op 4 oktober werd ontdekt. PvdA-raadslid Henk ten Brinke vraagt het college volgende week via een raadsmotie om een chronologisch verslag.

Volgens de PvdA’er is de NAM ernstig tekortgeschoten. ,,Zeer kwalijk en respectloos richting de burgers, maar ook richting gemeente en waterschap’’, zegt Ten Brinke over de houding van het concern. Als de NAM niet de absolute garantie kan geven dat er geen gezondheids- en veiligheidsrisico’s meer zijn, moet het tankenpark volgens hem desnoods dicht.

Afwateringskanaal Farmsum is verontreinigd met giftig aardgascondensaat
Lees verder
Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.