Dijkmonumenten Delfzijl ‘even’ in opslag

Het Loodsmonument is gisteren weggehaald. Foto Jan Zeeman

De verhoging van de zeedijk tussen Delfzijl en de Eemshaven werpt zijn schaduw vooruit. Waterschap Noorderzijlvest haalde gisteren alvast het Loodsenmonument van de dijk.

Oorspronkelijk zou als eerste het monument voor Ede Staal nabij het Eemshotel in de takels gaan. Vanwege de harde wind was dat echter onverantwoord. Daarom werd eerst het robuuste monument verwijderd dat herinnert aan de in 1922 omgekomen bemanning van de Delfzijlster loodsschoener Eems II.

172 miljoen

Beide monumenten gaan tijdens de twee jaar durende dijkversterking in de opslag. Pijnlijk genoeg voor verstokte Delfzijlse chauvinisten: die staat in Appingedam. Na de zomervakantie gaat de 172 miljoen euro kostende versterking van de 12 kilometer lange dijk echt van start met de aanvoer van de eerste tonnen zand.

Tijdens het twee jaar durende project blijft de dijk afgesloten voor het publiek, net als de onderhoudsweg erlangs en de stranden bij Delfzijl en Bierum. In samenspraak met de Fietsersbond heeft Noorderzijlvest omleidingsroutes uitgestippeld.

Gratis kaarten

Kaarten met die route zijn vanaf augustus te downloaden van de site van het waterschap of gratis af te halen bij campings en VVV-kantoren in de regio en het informatiecentrum van aannemer Ommelanderdiek, in het vroegere havenschapkantoor in Delfzijl.

menu