Dijkturbines RWE bij Delfzijl onzeker

Het is niet langer vanzelfsprekend dat energieproducent RWE/Essent windmolens mag bouwen op de Oostpolderdijk bij Delfzijl. Het algemeen bestuur van waterschap Noorderzijlvest wil ook de concurrentie een kans geven.

Over het het plaatsen van drie windmolens op de Oostpolderdijk langs de Waddenkust was eerder al commotie in het algemeen bestuur ontstaan. Bedenkingen waren er over de veiligheid, de landschappelijke consequenties en de afspraken die met RWE zouden zijn gemaakt.

Woensdagavond bleek vooral dat partijen meer competitie en dus een betere prijs willen voor het recht om op grond van waterschap Noorderzijlvest drie windmolens te bouwen. Behalve andere energiebedrijven zouden ook burgercoöperaties moeten kunnen meedoen aan een aanbesteding. Een motie waarin werd gepleit voor aanbesteding werd door een overgrote meerderheid van het algemeen bestuur aangenomen.

Daarop trok het dagelijks bestuur, dat graag met RWE/Essent in zee wilde, het voorstel terug. ,,Omdat we de consequenties niet kunnen overzien. We gaan ons op de situatie beraden’’, aldus dagelijks bestuurder Eisse Luitjens.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.