Dilemma zorgkosten in beeld bij UMCG

Op de noordpunt van het UMCG-terrein verrijst een duur protonencentrum pal naast een oud flatgebouw voor psychiatriepatiënten dat al jaren wacht op nieuwbouw.

Het is het dilemma van de zorgkosten gevangen in één beeld. Vanachter de ramen van het jaren 60-gebouw van het Universitair Centrum voor Psychiatrie (UCP) wordt met enige afgunst gekeken naar het splinternieuwe gebouw er pal naast. Het nieuwe Centrum voor Protonentherapie is hier in aanbouw en met een grote hijskraan wordt er een zware deeltjesversneller in gehesen. Dat trekt wat bekijks.

Sneller dan verwacht

,,Mooi hoor’’, zeggen twee UCP-patiënten die buiten komen kijken naar het hijswerk. ,,Maar wij liggen maar in onze oude bedjes in een verloederd gebouw...’’

De 220 ton zware cyclotron is de nacht ervoor met convoi exceptionnel uit België vervoerd. Om de hijskraan recht te houden moesten er 22 heipalen en een stalen constructie de grond in. ’s Ochtends gaat het eerste deel van de deeltjesversneller, 110 ton zwaar, via het dak naar binnen. ’s Middags volgt het tweede deel. Het verloopt allemaal sneller dan verwacht.

Over het 70 miljoen euro kostende project is op landelijk niveau jaren gediscussieerd tussen zorgverzekeraars, ministerie van Volksgezondheid en vier academische ziekenhuizen, waaronder het UMCG, die allen een protonenbestraler wilden bouwen. Uiteindelijk heeft het Groningse universitaire ziekenhuis besloten het geld zelf maar op tafel te leggen, ervan uitgaande dat de zorgverzekeraars behandelingen toch wel moeten vergoeden. In Delft komt een zelfde protonenbestraler, een samenwerking tussen het Erasmus MC Rotterdam en de Technische Universiteit Delft. Die is naar verwachting nog iets eerder klaar dan de Groningse. Maastricht en Amsterdam hebben ook serieuze plannen maar die lopen wat achter.

Langer in leven

Minstens zo lang als over de protonen wordt gedebatteerd, wordt binnen het UMCG al gesproken over noodzakelijke nieuwbouw van het psychiatriegebouw. In 2013 zou het dan echt gaan beginnen, maar het werd toch weer uitgesteld. Of dat direct te maken heeft met het protonengebouw dat vlak naast de geplande nieuwbouw is gekomen, is niet te achterhalen.

Het is in ieder geval tekenend voor het landelijke debat over oplopende zorgkosten. Aan de ene kant komen er steeds meer ouderen die vanwege lichamelijke en psychische klachten meer verzorging en verpleging nodig hebben. En aan de andere kant zijn er steeds meer dure nieuwe technologieën en medicijnen die zieke mensen steeds langer in leven houden.

Het verwijt is dan al snel dat bestuurders en politici wel gaan voor dure prestigeprojecten, voor operatierobots en zo’n centrum voor protonenbestraling. Maar dat meer geld voor de ouderenzorg, psychiatrie en andere minder ‘sexy’ onderwerpen er niet in zit. Zowel de politiek als het bestuur van het UMCG ontkennen dat – natuurlijk – met klem. Er wordt in beide geïnvesteerd, is het verhaal. Maar een dilemma is het zeker.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.