Directeur Andreas Blühm van Groninger Museum blij met arrestatie na roof Van Gogh: 'De vraag is: helpt de aanhouding om het schilderij terug te krijgen?'

Andreas Blühm, directeur Groninger Museum. Foto: Duncan Wijting

Groninger Museum-directeur Andreas Blühm is blij dat er iemand is opgepakt voor de roof van het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar van Vincent van Gogh.

Volgens Blühm, directeur van het Groninger Museum, is de arrestatie een teken dat misdaad niet loont. Wel maakt hij zich nog zorgen over waar het nog altijd spoorloze schilderij is. ,,Ik ben blij dat de zaak nog de aandacht heeft van de politie”, aldus Blühm, die erop wijst dat het een jaar en acht dagen geleden is dat het werk werd ontvreemd. ,,De vraag is: helpt de aanhouding om het schilderij terug te krijgen? Dat is moeilijk te beoordelen.”

Hij blikt daarbij terug op een eerdere diefstal in 2002 uit het Van Gogh Museum in Amsterdam. ,,Daar werden ook inbrekers voor gepakt en veroordeeld, maar daarmee kwamen de schilderijen nog niet gelijk terug.” Dat gebeurde pas veertien jaar later, toen de kunstwerken opdoken in Italië.

In bruikleen

Singer had het doek in bruikleen van het Groninger Museum toen het vorig jaar werd gestolen. In verband hiermee is dinsdagochtend vroeg een 58-jarige man uit Baarn aangehouden. Hoe hij erbij betrokken zou zijn, is nog niet bekend.

In juni doken al wel foto’s op van het gestolen doek. Volgens kunstdetective Arthur Brand, die de foto’s ontving, was het werk slechts licht beschadigd. De foto’s circuleerden in het criminele milieu met het doel een koper te vinden voor het werk.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen