Directeur Knol’s Koek vol ongeloof over de brand in zijn bakkerij (’kwam hier aan als zombie’)

Directeur Edwin Knol van Knol’s Koek in Groningen kan het nauwelijks geloven: woensdagavond brak voor de tweede keer in acht jaar tijd brand uit in zijn bedrijf. „Het is heel onwerkelijk. Ik kwam hier aan als een zombie.”

Brandweer: Brand bij Knol's koek in Groningen is onder controle; ontruimde woningen weer vrijgegeven
Lees verder

Knol staat voor de witte gevel uit 1908, een flesje water in de hand. Beduusd en vol ongeloof overziet hij de ravage in en om het pand aan het Hoendiep: de ramen zijn kapot, glasscherven liggen verspreid op straat en de binnenkant van zijn bedrijf ziet roetzwart.

Moed putten

De gevel is wonderwel overeind is gebleven. „Alles wat modern is, machines en het systeemplafond; afgebrand. Maar de gevel heeft het doorstaan. Dat was de vorige keer ook al zo. Laten we daar maar moed uit putten.”

Knol was thuis in Zuidlaren toen hij een aantal gemiste oproepen en berichten zag. ‘Er is brand in de bakkerij.’ „Ik ben even tot bedaren gekomen en in de auto gestapt”, zegt hij.

Oorzaak onbekend

Bij het pand aangekomen, was de brandweer al druk bezig de brand te blussen. „Bijna zo snel als het het vuur zich verspreidde, hadden we het ook weer onder controle”, aldus brandweervoorlichter Johan Bosklopper.

Edwin Knol in 2011, een jaar na de eerste brand. Foto: archief DvhN

Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend. Ook heeft Knol nog geen idee van de schade. „Ik ben ongeveer dertig seconden binnen geweest, daarna werd ik naar buiten geroepen. Ik kan er nog allemaal niks over zeggen.” Woensdagnacht nog zorgt aannemersbedrijf Bouwborg ervoor dat het bedrijf wordt dichtgetimmerd, zodat er niemand meer binnen kan. Donderdag begint de politie met een sporenonderzoek.

Op het moment dat de brand uitbrak, was er niemand meer in de zaak aanwezig.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.