Tot en met de EK-finale heeft Gert Grimmius (68) vliegtickets en hotels in speelsteden vastgelegd. ,,Als diehard moet je een beetje risico nemen”, zegt de man van het opvallende Stadskanaal-spandoek.

Grimmius staat vrijdag nog een beetje na te deinen van de 2-0 overwinning van Nederland op Oostenrijk, op donderdagavond. ,,De eerste plaats in de poule is al in de pocket. Kan niet beter, ja”, jubelt de Stadskanaalster. Het was voor hem de 317de wedstrijd van Nederland waar hij bij was. Daarmee is hij een van de Oranjefans met de meeste ‘caps’ achter zijn naam.

Nederland volgt met de groepswinst de route die Grimmius en zijn vrienden Gert Woltjer uit Drachten en Marcel de Wijs uit Haren hebben uitgestippeld. ,,We hadden hier al op geanticipeerd”, zegt de Stadskanaalster. Vijf weken geleden had het trio al vliegtickets en een hotel geboekt voor Boedapest, de stad waar Nederland volgende week zondag moet spelen.

Ook al is de tegenstander nog niet bekend – het wordt een van de beste nummers drie van een andere poule – de kaartjes voor de wedstrijd hebben Grimmius en zijn maten al binnen. Wie vaak wedstrijden van Oranje bezoekt, bouwt een tegoed op waarmee je voorrang krijgt bij de verdeling van kaarten.

‘Anders is deze hobby niet te betalen’

Het stadion in Boedapest mag helemaal vol, dus is er na de wedstrijd van donderdagavond een run gekomen op vliegtickets naar de Hongaarse hoofdstad. Een retourticket kost inmiddels zo’n 600 euro. ,,Wij hebben in totaal 70 euro betaald”, zegt Grimmius. ,,Als diehard geldt het motto: regeren is vooruitzien. Je moet je niet laten verrassen, want dan is deze hobby niet te betalen.”

loading

Hij had ook al vliegtickets en hotels vastgelegd voor als Nederland tweede of derde in de poule was geworden en naar Londen of München moest. Die kunnen nu worden geannuleerd. Speelt Nederland de kwartfinale, dan moeten ‘we’ naar Bakoe. Het vliegticket dat Grimmius had geboekt is door de vliegmaatschappij geannuleerd, dus daar moet hij nog even werk van maken, maar het hotel ligt al wel vast.

Hetzelfde geldt voor de halve finale en de finale in Londen. ,,Inmiddels wordt er over gesproken dat de halve finales en de finale vanwege de coronasituatie in Engeland worden verplaatst naar Boedapest”, zegt Grimmius. ,,Daar moet je zeker rekening mee houden, dus we hebben voor de zekerheid ook vast accommodaties in Hongarije vastgelegd.”

‘Er vanuit gaan dat je de finale haalt’

,,Je moet als fan een beetje optimistisch zijn en er gewoon vanuit gaan dat je de finale haalt”, zegt Grimmius. ,,Op het WK in 2014 was ook iedereen negatief en dat werd ook bijna de finale.”

Al met al is het wel een gek EK, vindt Grimmius, die de wedstrijden van Oranje al sinds begin jaren zeventig bezoekt. ,,Ik heb het liever gewoon in één land”, zegt hij. ,,Dit is leuk bedacht door Platini, maar je jaagt de fans zo wel enorm op kosten.”

Wie het Nederlands Elftal op tv kijkt, ziet steevast Grimmius’ spandoek met daarop in koeienletters Stadskanaal achter de goal hangen. ,,Het is prachtige Stadskanaalpromotie, denk ik. Naar zo’n wedstrijd kijken 50 miljoen mensen en dien allemaal de naam van mijn woonplaats in beeld”, zegt Grimmius. ,,Officieel mag een spandoek maar 2 bij 1 meter zijn. Die van mij is iets groter, 9 meter lang. Het lukt me eigenlijk altijd wel om hem op te hangen, al zijn er ook altijd wel kapers op de kust die hun spandoek ook achter de goal willen hangen.”

Zondag 11 juli. De EK-finale in het Wembley-stadion (of het Puskas-stadion) en zijn spandoek vol in beeld. Oranjeman Gert Grimmius ziet het wel gebeuren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
EK 2021