Wat zou jij doen als een oude vrouw in tranen uitbarst en vertelt hoe de aardbevingen haar leven verpesten? Postbode Marleen Samplonius-Ottens (49) schreef een emotionele open brief aan minister Eric Wiebes en Ton Elias. Wie is deze bijzondere postbezorgster?

Jouw naam klinkt bekend!

„Ja, mijn naam heeft eerder in de krant gestaan voor de serie Ik Wacht.”

Dus je hebt zelf ook te maken met de aardbevingen in Groningen?

„Ik woon in Opwierde. Vlakbij Opwierde Zuid, de wijk die helemaal op de schop gaat vanwege de versterkingsoperatie. Wij wonen hier nu zo’n negen jaar en hebben aardbevingsschade. Na de beving van afgelopen week zijn de scheuren zelfs groter geworden.”

Wat kun je goed schrijven! Waar komt dat talent vandaan?

„Ik noem mezelf weleens de schrijvende postbezorger. Ik heb ooit een journalistieke opleiding gedaan en ik heb onder meer bij radio Drenthe gewerkt en in Hilversum. Ik doe tegenwoordig iets heel anders, post bezorgen dus, maar af en toe schrijf ik nog wat.”

Waar liep je de huilende mevrouw in jouw brief tegen het lijf?

„Ik ben de vaste postbezorger in de wijk Opwierde Zuid. De mensen daar praten bijna over niets anders dan de aardbevingen. Voor de bewoners is de toekomst al jaren onzeker. Daar kwam ik de mevrouw uit de brief tegen.”

Wanneer besloot je dat je hier een brief over wilde sturen?

„Het idee kwam ‘s nachts. Ik was zo verbouwereerd door de uitspraken van Wiebes en Ton Elias dat ik niet kon slapen. Ze snappen er gewoon niets van. Toen ik daarover na lag te denken kwam het verhaal van deze mevrouw bij mij naar boven. Verplaats je daar dan in, denk ik dan. Als je dat ziet, die mensen zou spreken en een beetje inlevensvermogen zou hebben, dan zou je dit soort dingen never nooit zeggen.”

Je komt in de brief heel rustig over. Doe je dat expres?

„Ik zie dat ze overal verrot gescholden worden en dat ze zelfs doodsbedreigingen krijgen. Dat vind ik niet passen. Ik probeerde te bedenken hoe je op een vriendelijke manier duidelijk kunt maken dat ze het niet begrijpen. Het gaat over gewone mensen, die daar al hun leven lang wonen. Mensen die helemaal op zijn.”

Heeft de vrouw in kwestie de brief al gezien?

„Ja! Ik heb geprobeerd het verhaal zo anoniem mogelijk te houden, maar ze wist toch dat zij het was. Ze vond het fantastisch.”

Je brief wordt hartstikke veel gedeeld en geliked. Lees je de reacties?

„Absoluut. Ik kwam tussen de middag thuis na het post lopen en toen heb ik wat reacties gelezen. Ik dacht echt: jeetje, wat gebeurt hier! Wat veel reacties. Het voelt heel goed dat mensen het met me eens zijn. Ik reageer niet. Dat is bijna ondoenlijk. Ik heb wel even getwijfeld of ik reacties moest gaan liken, maar daar is geen beginnen aan. Ik ga straks nog weer even lezen.”

Heb je al een reactie van minister Eric Wiebes en Ton Elias?

„Nee vooralsnog niet, maar dat verwacht ik ook niet. Ik zou het wel leuk vinden. Ik ben benieuwd wat ze ervan vinden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen