Dit weekend op tv: onderzoek naar kernenergie in de Eemshaven

De enige kerncentrale die Nederland heeft staat in Borssele. De centrale wordt in 2033 gesloopt.

De discussie over kernenergie laait op. De Monitor ging op onderzoek in de Eemshaven, daar is al jaren een plek gereserveerd voor de eventuele bouw van een kerncentrale.

De VVD-fractie in de Provinciale Staten van Groningen stuurde de Tweede Kamer een brief met daarin de oproep: maak kernenergie bespreekbaar . Het moet afgelopen zijn met het taboe op kernenergie, vinden zij. De toekomstige energievoorziening moet een mix zijn van verschillende vormen van groene energie. Wind-, zonne-, en dus ook kernenergie.

Tegenstanders wijzen op de risico's van een ramp, het afval wat jarenlang radioactief blijft, en de hoge kosten voor het bouwen van een kerncentrale.

Ook als het niet waait

Het doet de discussie over kernenergie weer oplaaien. VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff wil 'snel beginnen' met de bouw van kerncentrales in Nederland. Want, kerncentrales doen het ook als het niet waait en de zon niet schijnt.

Het onderzoeksjournalistieke programma De Monitor doet voor hun dossier 'klimaarconflict in de polder' al geruime tijd onderzoek naar het onderwerp. Door de (geplande) bouw van windturbines, zullen kerncentrales (als deze er komen) voornamelijk dienen als achtervang in de periodes dat het donker en/of windstil is. Vertelt hoogleraar regulering van de energiemarkten Machiel Mulder aan het programma.

Onderzoek in Groningen

Stel nou dat de Nederlandse overheid ervoor kiest dat kernenergie ook hier nodig is om de klimaatdoelen te halen, waar moeten de kerncentrales dan komen? In Groningen is al jaren een plek gereserveerd voor een kerncentrale.

De exacte locatie is geheim. Naar verluidt staat de kerncentrale gepland naast de Eemscentrale van Engie. Het is waarschijnlijk dat de beoogde plek in de buurt ligt van bestaande infrastructuur die nodig is om de elektriciteit op het net te zetten.

De uitzending van De Monitor is op 20 januari om 22.40 uur op NPO 2.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen