Dit zijn de slechtvalken die wonen op het Gasuniegebouw

Ze zijn 23 dagen oud, hebben uitzicht over de hele stad en vliegen binnenkort uit. Op het dak van het Gasuniegebouw in Groningen zitten drie jonge slechtvalken. Ze zijn woensdag geringd, terwijl vader en moeder ver boven het gebouw rondcirkelden.

Sinds vorig jaar zitten er slechtvalken in de broedkast op het gebouw. De jonkies, drie vrouwtjes, zijn nog te klein om te vliegen. Ringer Peter de Boer moest juist deze week langs komen. De poten zijn nu dik genoeg voor een ring, en de vogels nog zo jong dat ze nog niet weg proberen te vliegen.

loading

De vogels zien er volgens De Boer goed uit, al hebben ze wel last van luis onder de vleugels. ,,Daar gaan ze niet dood aan. Het is wel een goed idee de kast na dit seizoen goed te ontsmetten.’’ De dieren worden gemeten en gewogen en voorzien van een ring, zodat ze altijd te herkennen zijn.

loading

Live meekijken via webcam

Het slechtvalkengezin wordt scherp in de gaten gehouden door Maarten Jansen. Hij heeft vanuit zijn woonkamer met een verrekijker zicht op de kast. Vorig jaar ontdekte hij dat er een slechtvalk in en uit vloog. Sindsdien houdt hij met medewerkers van de Gasunie een oogje in het zeil. Iedereen kan meekijken : de dieren worden dag en nacht gefilmd met een webcam.

loading

Slechtvalken zijn beschermd. In heel Nederland leven er naar schatting een paar honderd. Het komt vaker voor dat ze op gebouwen leven. ,,Als ze maar uitzicht hebben’’, zegt Klaas van Dijk van vogelaarsvereniging Avifauna Groningen.

loading

menu