Vrouwe Justitia in de hal van de rechtbank in Groningen.

Dochter van directeur verduistert geld van franchise-ondernemers bouwmarkt Formido

Vrouwe Justitia in de hal van de rechtbank in Groningen. Foto: Rob Zijlstra

Een 41-jarige vrouw uit Hoogezand is veroordeeld tot een werkstraf van honderd uur en twee maanden voorwaardelijke celstraf wegens verduistering in dienstbetrekking. De vrouw werkte als directiesecretaresse van de Stichting Formido Franchise-ondernemers.

De stichting behartigde de belangen van tientallen franchise-ondernemers van de bouwmarktketen die in 2019 de deuren sloot. De vader van de verdachte was directeur van de stichting. De man moet later terechtstaan.

Aangifte is drie jaar oud

De opgelegde werkstraf is lager dan de eis van de officier van justitie (180 uur). De rechter hield er in het voordeel van de verdachte rekening mee dat de aangifte drie jaar oud is en de de feiten nog van oudere datum zijn. ,,Waarom het zo lang heeft moeten duren, is mij niet duidelijk geworden.’’

Volgens de verdachte was het binnen de stichting een zooitje. ,,Alles kon en er was geen controle.’’ Toen de fraude aan het licht kwam, bekende ze direct haar rol. ,,Ik wil het niet goedpraten, maar het werd mij ook wel heel gemakkelijk gemaakt.’ De vrouw werd, net als haar vader, op staande voet ontslagen.

Op te grote voet

De vrouw heeft tussen 2014 en 2017 opgeteld 39.000 euro verduisterd. Dit bedrag moet ze terugbetalen. Van de voormalige directeur vordert het bedrijf in een civiele procedure 100.000 euro.

De verdachte vertelde dat ze op te grote voet leefde. Ze verduisterde het geld met de intentie, zei ze tegen de rechter, om het terug te betalen. ,,Dat was mijn rechtvaardiging. Ik leefde van voorschotten aan mezelf. Op een gegeven moment was ik het overzicht kwijt.’’

Afwijkingen in de boekhouding

De malversaties kwamen aan het licht toen in 2017 een nieuw bestuur aantrad. Omdat er afwijkingen in de boekhouding werden vastgesteld kwam er een onderzoek.

De 65-jarige ex-directeur vocht, anders dan zijn dochter, zijn ontslag op staande voet aan. Hij gaf de schuld aan zijn dochter en aan medebestuurders. Het hof in Leeuwarden stelde evenwel vast dat er sprake was van ‘jarenlang, verregaande en ernstig verwijtbare nonchalance op het gebied van de financiële verantwoording’. De man exploiteerde jarenlang de Formido-vestiging in Hoogezand en was ook de oprichter van de stichting.

De behandeling van zijn strafzaak werd aangehouden vanwege diens slechte gezondheid.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen
Rechtbank
menu