Net als vorig jaar was het muisstil tijdens de dodenherdenking. Geen zwijgende mensenmassa op de Dam, geen stille tochten door de straten. Wel werden op verschillende plekken in de provincie Groningen kransen gelegd.

Burgemeester Koen Schuiling en commissaris van de Koning René Paas deden dat bij het beeld van Sint Joris en de draak naast de Martinikerk. Eerder werden dinsdag al kransen gelegd bij de Noorderbegraafplaats, de Radesingel en bij het Swintmonument op het Linnaeusplein.

76 jaar geleden

In Appingedam hield burgemeester Gerard Beukema van de gemeente Eemsdelta even na acht uur een toespraak zonder publiek bij het oorlogsmonument in de Wijkstraat. Via een livestream konden mensen thuis meeluisteren en kijken naar de kransleggingen eerder die dag in Delfzijl en Loppersum.

Beukema stond in zijn speech stil bij het feit dat er nog maar weinig mensen leven die de oorlog hebben meegemaakt en dat het belangrijk is om de verhalen op te tekenen nu het nog kan. ,,Hoe langer de Tweede Wereldoorlog achter ons ligt, hoe meer de herinneringen vervagen en wij namen, gezichten en gebeurtenissen zullen vergeten.”

Maurits Herman Nieweg

Na de toespraak van de burgemeester vertelde Suzanne Visser het verhaal van Maurits Herman Nieweg, een oud-leerling van de Rijks Hbs Appingedam. Hij werd op zestienjarige leeftijd gedeporteerd en vermoord in Sobibor. Willemijn Stoppels droeg vervolgens een gedicht voor. Beiden zijn leerlingen van het Rudolph Pabus Cleveringa Lyceum. Els Zwerver uit Loppersum, bekend van haar boek ‘Opgroeien in de oorlog’, las een verhaal voor.

Ook in Veendam was er een kranslegging. Net als bij de dorpskerk in Zuidhorn in de gemeente Westerkwartier. De gemeente Midden-Groningen zond om 19.45 uur een speech van Burgemeester Adriaan van Hogendoorn uit.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen