Doek valt voor kleine scholen Kiel-Windeweer en Westerbroek

Het college van Hoogezand-Sappemeer gaat praten over het sluiten van de scholen in Kiel-Windeweer en Westerbroek. Daarvoor is een raadsmeerderheid.

Opheffen

De meeste politieke partijen in de gemeenteraad van Hoogezand-Sappemeer besloten maandagavond tot het verzelfstandigen van het openbaar basisonderwijs in de gemeente. Dat gaat gepaard met forse bezuinigingen. ,,Het openbaar basisonderwijs heeft de voorbije jaren een veel te grote jas aan gehad’’, aldus de ChristenUnie. ,,Het wordt tijd dat deze jas wordt ingenomen.’’

Het meest pijnlijke beslispunt is dat B en W met betrokkenen van de Jan Ligthartschool in Westerbroek en de J. Albrondaschool in Kiel-Windeweer in gesprek gaan over het opheffen van beide kleine scholen.

Verzet

Met name Lokaal Perspectief en VVD verzetten zich daartegen. Beide oppositiepartijen vinden dat de schijn is gewekt dat alles in het werk is gesteld om de scholen open te houden. ,,Maar de raad laat zich voor het karretje spannen van het college. Dat heeft van meet af aan ingezet op sluiting van beide scholen’’, aldus Hans Haze (Lokaal Perspectief). Haze noemde de uitkomst van het debat ‘uitermate teleurstellend’.

SP, PvdA, D66, GroenLinks, CDA en ChristenUnie spraken van een verschrikkelijk moeilijk besluit. ,,Hier valt helaas niet aan te ontkomen. Het is een pijnlijk besluit, maar het getuigt wel van realiteitszin’’, vond Joke de Jonge (PvdA).

'Wegkijken is moeilijk'

Onderwijswethouder Erik Drenth (CDA) noemde de dreigende sluiting een probleem waarvoor geen gemakkelijke oplossingen bestaan. ,,Wegkijken van dit dossier is moeilijk.’’ Drenth haalde fors uit naar de VVD, die meende dat het Hoogezandster college onvoldoende inzicht verschaft in de financiën. ,,De VVD trekt een rookgordijn op. Er wordt gesuggereerd dat de financiering onduidelijk zou zijn. Dat is niet zo. Het college heeft die juist glashelder in beeld gebracht.’’ Een handvol moties van VVD en Lokaal Perspectief werd door Drenth dan ook van de hand gewezen.

Alle voorstemmers vinden dat het college van B en W, mocht het tot sluiting van beide scholen overgaan, oog moet hebben voor de leefbaarheid in Kiel-Windeweer en Westerbroek. Wethouder Peter Verschuren (SP) zei toe dat het college zich daarvoor zal inzetten.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.