Doek valt voor omstreden Centrum Veilig Wonen Appingedam

Kamerlid Sandra Beckerman protesteert voor het CVW tegen de winst van het bedrijf. Links van haar directeur Géke Feiter van het CVW. Foto: Jan Zeeman

Per 31 december stopt het Centrum Veilig Wonen (CVW) in Appingedam. Het CVW was sinds 2015 verantwoordelijk voor de afhandeling van aardbevingsschade en de versterking van panden.

In een korte verklaring op de site meldt de organisatie dat het contract dat de overheid heeft met de NAM niet wordt verlengd. De NAM is opdrachtgever van het CVW. ,,De overheid heeft aangegeven zo snel mogelijk over te willen gaan naar één publieke uitvoeringsorganisatie en daarmee houdt het CVW op te bestaan.''

Een woordvoerder van het CVW wil geen toelichting geven. ,,We beperken ons tot de verklaring op onze website en zeggen er verder niets over. De andere betrokken partijen zijn nu druk bezig regelingen te treffen, maar onze rol houdt straks op.''

Hij doelt op de Nationaal Coördinator Groningen, die straks de enige uitvoeringsorganisatie in Groningen moet worden. Naar verwachting gaat een deel van circa tweehonderd medewerkers ook over naar de NCG. Die stuurt de moeizaam lopende versterkingsoperatie in het aardbevingsgebied vanaf 1 januari 2020 aan.

Trots

,,Het CVW is trots op de ruim 75.000 afgehandelde schadedossiers, 12.000 uitgevoerde inspecties en opnames, 5.000 aangeleverde versterkingsadviezen, 950 versterkte huizen, 3.000 veiliger gemaakte woningen, 200 tijdelijke woningen en legio scholen, dorpshuizen, kerken en andere gebouwen''', valt voorts te lezen op de site van het CVW.

Er was de afgelopen jaren desondanks veel kritiek op het CVW. Zo viel de winst die de organisatie maakt niet in goede aarde. Afgelopen oktober werd er gedemonstreerd voor het onderkomen van het CVW in Appingedam, tegen de winst van 2,5 miljoen euro die in 2017 werd gemaakt. Die winst is gemaakt over de rug van Groningers, foeterde SP-Kamerlid Sandra Beckerman, die de demonstranten toesprak. ,,We willen ons geld terug'', schreeuwden die.

CVW-directeur Géke Feiter gaf nul op rekest. ,,Wij zijn een bedrijf met aandeelhouders, we moeten concurreren om schaars kapitaal en schaarse arbeidskrachten.''

Demonstranten

Zomer 2016 werd de hal van het CVW-gebouw bezet door demonstranten die boos waren over de winst van 2,4 miljoen in 2016. Ze spraken van 'bloedgeld'. In dat jaar werkten er nog 350 mensen bij het CVW.

Daarnaast was er irritatie op de manier waarop het CVW schades afhandelde. Veel dossiers zouden onvolledig zijn geweest, terwijl schadeopnames vooral in het begin kwalitatief ondermaats waren. Critici stelden dat de invloed van de NAM te groot was. Ook op de moeizaam lopende versterkingsoperatie kwam kritiek.

Afgelopen jaar was overigens al duidelijk dat de dagen van het CVW geteld waren. Begin dat jaar werd de schadeafhandeling overgenomen door Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Oude schades werden overgedragen aan de Arbiter., terwijl de NCG de versterking naar zich toetrok.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Groningen