Doek valt voor scheepswerf Pattje

Waterhuizen Werf Pattje mag geen schepen meer bouwen. De provincie weigert het bedrijf defintief een vergunning omdat het niet kan voldoen aan de geluidsnormen.

Groningen kondigde dit voorjaar al aan de vergunning te willen weigeren aan de werf langs het Winschoterdiep in Waterhuizen. Het bouwen van schepen levert meer lawaai op dan is toegestaan volgens de normen die in Nederland gelden. Overburen klagen al jaren over overlast.

Een jaar geleden heeft de bestuursrechter de provincie gesommeerd beter te handhaven bij de werf en een besluit te nemen over een eventuele vergunning. Na een periode van intensieve geluidsmetingen heeft de provincie besloten die niet te verlenen.

Dit besluit is genomen in nauw overleg met de gemeente Hoogezand-Sappemeer. Het bedrijf is in deze gemeente gevestigd. Als de werf een nieuwe aanvraag wil doen moet deze bij de gemeente moet worden ingediend.

Directeur/eigenaar Bauke Adema begon in 2009 met scheepsbouwactiviteiten op de plek van de vermaarde werf Pattje, toen nog onder de naam Groningen Ship Yards. Pas later dat jaar werd de vergunning aangevraagd. Er leek toen nog zicht op een vergunbare situatie en de provincie ging gedogen. Jarenlang is gesteggeld over de mogelijkheden, uitkomsten van (geluids) onderzoeken en een opkoopregeling van omliggende woningen. Zonder resultaat. De spanningen tussen werfeigenaar en omwonenden liepen soms hoog op.

Het definitief weigeren van de vergunning betekent niet dat de werf helemaal dicht moet. De locatie is geschikt voor tal van werkzaamheden, maar niet voor het bouwen van complete schepen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.