Doneer een vis en krijg een vlieg cadeau

Duizend zeeforellen werden dit voorjaar uitgezet in het Lauwersmeer. Natuur- en visserijorganisaties zamelen nu publiek geld in om dat volgend voorjaar nog eens te herhalen.

De actie ‘Doneer een zeeforel' moet geld opleveren om in het voorjaar van 2016 opnieuw grotere forellen uit te zetten in het Lauwersmeer. Het streefbedrag is 10.000 euro. De eerste 400 donateurs die ieder minimaal 10 euro doneren, krijgen een speciaal ontworpen kunstvlieg met certificaat. De Hengelsportfederatie Groningen Drenthe zegt dat al tientallen giften zijn ontvangen.

Sinds 2013 wordt met vereende krachten gewerkt aan de terugkeer van de zeeforel in het Lauwersmeer en de Drentse beken. Waddenvereniging, Staatsbosbeheer, waterschap Noorderzijlvest, sportvisserij Nederland en de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe hebben een coalitie gevormd om deze iconische zoet/zoutwater vissoort in onze regio ruim baan te geven.

,,Maar het herintroduceren van de zeeforel is een zaak van de lange adem'', zegt Henk Mensinga van de Hengelsportfederatie Groningen Drenthe. ,,Je moet zeker vijf tot tien jaar achtereen vissen uitzetten, voordat de cyclus is hersteld. In Denemarken en Duitsland, waar de zeeforel al succesvol is uitgezet, zijn tien tot twintig jaar lang vissen uitgezet.''

De zeeforel verdween door het afsluiten van de Lauwerszee. In de jaren zestig van de vorige eeuw werden de laatste Nederlandse zeeforellen beroepsmatig gevangen.

Van de forellen die in februari in het Lauwersmeer zijn uitgezet hebben sportvissers er de afgelopen maanden behoorlijk wat gevangen. Meenemen is er niet bij, want de zeeforel is een beschermde vissoort die in hetzelfde water moet worden teruggezet als waarin de vis is gevangen. Hengelaars mogen foto's sturen van de dieren die ze vangen.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.