Donkere wolken hangen boven jubilerend Luthers Bach Ensemble

Het Luthers Bach Ensemble (LBE) bestaat tien jaar. Dat wordt gevierd met een reeks concerten, die morgen van start gaat. Financieel zijn er echter zorgen.

De Hohe Messe van Bach, de Mariavespers van Monteverdi, een eigen reconstructie van Bachs Marcus Passion en dit weekend vier cantates van Bach en concert van Vivaldi - het concertprogramma van het LBE dit seizoen is indrukwekkend. Toch dreigt het barokensemble (dat in deze krant al jaren luid bejubeld wordt met louter vier- en vijfsterrenrecensies) structurele steun van de provincie en gemeente Groningen mis te lopen.

ONBEGRIP
,,De stad Groningen heeft talentontwikkeling hoog in het vaandel staan”, zegt LBE-voorzitter Ton Kee. ,,Dan heb je een groot talent van eigen bodem in huis en dan doe je er niks mee. Onbegrijpelijk.” Kee doelt op Tymen Jan Bronda, de 39-jarige oprichter en artistiek leider van het ensemble. ,,Tymen Jan is niet alleen muzikaal heel goed, hij weet ook mensen aan zich te binden.”

Gevolg: het Noorden heeft met het Luthers Bach Ensemble een professioneel topgezelschap in huis, dat de Groningse baroktraditie – die teruggaat op barokpionier Johan van der Meer – hooghoudt. Die positie wil het LBE graag uitbouwen, maar daar is structurele steun voor nodig. Kee: ,,Met Jos van Veldhoven, die de Mariavespers komt dirigeren, en Ton Koopman hebben we de twee belangrijkste dirigenten van de Nederlandse oudemuziekwereld aan onze kant. Dat zegt veel.”

VEEL VOOR WEINIG
Toch blijf erkenning van de noordelijke overheden vooralsnog uit, waarmee ook de deur naar een belangrijke subsidiegever als het landelijke Fonds Podiumkunsten (FPk) gesloten blijft. En dat terwijl de eigen inkomsten – een belangrijke voorwaarde bij het FPk – hoog zijn. ,,We halen 60 procent uit kaartverkoop”, zegt bestuurslid Marlite Halbertsma. ,,Maar steun van het Fonds krijg je alleen als de regionale overheden je steunen.”

De laatste jaren heeft het LBE steeds 15.000 euro incidentele subsidie gekregen. Daarnaast wordt geld bijeengesprokkeld bij weldoeners, fondsen en de gemeenten in Groningen, Drenthe en Friesland waar het LBE optreedt. Voor de subsidieperiode 2017-2020, waarover de Groningse politiek deze herfst beslist, is 25.000 euro structurele steun aangevraagd van gemeente en provincie, maar die dreigt er niet te komen.

Halbertsma: ,,Wij doen heel veel voor heel weinig en zijn de afgelopen 10 jaar tegen de verdrukking in gegroeid. Dat verdient waardering.”

Zaterdagmiddag speelt het LBE in de Martinikerk in Groningen (aanvang 15.30 uur); zondagmiddag in de Kruiskerk in Burgum (aanvang 14.30 uur).

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.