Dood Nico Leeuwe: OM eist 10 en 12 jaar cel

Het Openbaar Ministerie heeft 10 en 12 jaar celstraf geëist tegen de twee mannen (34, 35) die in september 2011 de toen 65-jarige Nico Leeuwe op gewelddadige wijze om het leven zouden hebben gebracht. Het OM gaat uit van een diefstal met geweld met de dood tot gevolg. Omdat de opzet op de dood ontbreekt, kan er geen sprake zijn van moord of doodslag, aldus het OM.

De 34-jarige hoorde een hogere straf eisen omdat hij de initiatiefnemer zou zijn geweest en het meeste geweld heeft gebruikt.

Nico Leeuwe is volgens het OM het slachtoffer geworden van een geplande beroving. Dit gebeurde bij en in de woning van Leeuwe aan het Gedempte Zuiderdiep in Groningen. Andere scenario’s zoals een drugstransactie waar de verdachten over spreken, is volgens het OM niet geloofwaardig. Er zijn in het onderzoek 190 getuigen gehoord en niemand brengt het slachtoffer in verband met drugshandel.

De verdachten hebben verschillende, soms tegenstrijdige, verklaringen afgelegd.

Voor de rechtbank in Groningen eiste het OM tegen beide mannen een celstraf van tien jaar. De rechtbank vond dat te weinig en veroordeelde beiden tot 15 jaar celstraf.

Toon reacties

Word wakker met het belangrijkste nieuws uit het Noorden met onze ochtend-nieuwsupdate.

Meer dan 22.249 nieuwsbriefabonnees

Je kunt je op elk moment weer uitschrijven

Lees hier ons privacy statement.